UNSKO-SANSKI KANTON

Rasprava o izboru policijskog komesara

Piše: A. Sadiković

13.8.2018

Na traženje deset zastupnika u Skupštini USK, koji su prošlog petka potpisali zahtjev, za danas je zakazano vanredno skupštinsko zasjedanje.  

Razlog za sazivanje vanredne sjednice, kako je kazao zastupnik Nijaz Kadirić, „jeste u tome što je Vlada USK usporila rad Nezavisnog odbora za izbor policijskog komesara''. 

Odnosno Vlada nije donijela zaključak niti rješenje o neprihvatanju ni jednog od trojice predloženih kandidata, već je vratila izvještaj o prijedlogu kandidata Nezavisnom odboru, što je suprotno zakonu o radu Vlade. To je bio razlog da smo zatražili vanredno skupštinsko zasjedanje da dobijemo izvještaj Nezavisnog odbora i da se vidi jesu li zakonito radili ili ne.“

Predsjedavajući Skupštine Nijaz Hušić potvrdio je da je zakazana vanredna sjednica, kazavši da nije bilo potrebno da se drži sjednica Kolegija, jer je za to dovoljno deset potpisa zastupnika, ali o drugim detaljima nije govorio.

Zastupnici koji su tražili vanrednu sjednicu izražavaju uvjerenje da će biti dovoljan broj zastupnika na sjednici kako bi se osigurao njen rad. 

Međutim, ukoliko ne bude dovoljan broj zastupnika i sjednica se ne održi zastupnici će u tom slučaju obratiti se javnosti i prenijeti sve što se, kako su kazali, "radi oko izbora policijskog komesara i nezakonito ponašanje Vlade USK, odnosno direktno sputavanje izbora policijskog komesara".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.