KRIZA

Pokušao prokrijumčariti dvoje svojih državljana od kojih je jedan maloljetna osoba

Putne isprave za izbjeglice

Arhiv

S. TULIĆ

31.10.2018

 Službenici Jedinice Granične policije BIH Izačić uhapsili su  državljanina Iraka inicijala B.K.M. (27) koji je pokušao prokrijumčariti dvoje svojih državljana. Prema naredbi Tužilaštva BIH, vozilo i putne isprave su privremeno oduzete, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi, B. K. M. će uz izvještaj o krivičnom djelu biti predan Tužilaštvu BiH.   

Putne isprave za izbjeglice    

Krijumčareni Iračani, od kojih je jedan maloljetna osoba, državnu granicu su pokušali prijeći s putnim ispravama za izbjeglice koje su izdate u Njemačkoj, i glasile su na druga imena. Otkriveni su graničnom kontrolom golfa njemačkih nacionalnih oznaka na izlasku iz BIH na međunarodnom graničnom prijelazu Izačić. – Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH vozilo i putne isprave su privremeno oduzete a zbog postojanja osova sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi, ovaj Iračanin će biti uz izvještaj o krivičnom djelu predat Tužilaštvu BiH. 

- Ilegalni migranti bit će predati pripadicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje - kaže Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije Bosne i Hercegovine. Stranci koji su plaćali usluge prijevoza ilegalnog prelaska granice, u najvećem procentu su bili ekonomski migranti, radno sposobni i punoljetni muškarci iz Irana i Iraka, Afganistana i Pakistana. – Policijski službenici Granične policije uz pojačane mjere u cilju odvraćanja državljana visokog migracijskog rizika koji na ilagalan način pokušavaju ući u Bosnu i Hercegovinu i detaljne preglede teretnih motornih vozila koja dolaze iz Srbije i Crne Gore, aktivno prikupljaju podatke o organiziranim kriminalnim grupama koji stiču protupravnu imovinsku korist za prijevoz i krijumčarenje migranata - kaže Dujković. 

 Aktivnost pripadnika Granične policije BiH na sprečavanju organiziranog krijumčarenja migranata preko bosanskohercegovačke granice nastavljaju se i u narednom periodu.  

1.500 eura po osobi 

Grupa krijumčara ljudima uhapšenim u Operativnoj akciji Centar, za krijumčarenje ljudi preko bosanskohercegovačke granice naplaćivali su oko 1.500 eura po osobi a za krijumčarenje do Italije uzimali su i 16.000 eura. Kako su saopćili iz Ureda komesara policije USK-a, tokom akcije izmještanja migranata s GP Maljevac u prihvatni centar hale firme „Miral“, u jednom od autobusa u toku prijevoza došlo je do međusobnog fizičkog sukoba između samih migranta, te u toku stavljanja pod nadzor lica koja učestvuju u sukobu, jedan od migranta fizički je napao i policijskog službenika koji je bio u pratnji lica. Migrant koji je fizički nasrnuo na policijskog službenika stavljen je pod kontrolu i odmah nakon toga uhapšen.   

- Službi za poslove sa strancima bit će dostavljen zahtjev za izmještanje migranta u imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. A zbog počinjenih krivičnih djela na području grada Bihaća pripadnici policije USK-a uhapsili su i državljanina Alžira. Operativnim radom na terenu, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PS Bihać, došli su do saznanja da se u vezi s provalom u jedan ugostiteljski objekt iz čije je kase otuđeno oko 100 KM, pokušajem ulaska u stambeni objekt, te otuđenja dva mobitela i aparata za pranje pod visokim pritiskom, dovodi lice I.Z iz Alžira koji je također uhapšen i nad njim su istražitelji zaveli kriminalističku obradu. U potpunosti je priznao počinjena krivična djela i prekršaj - stoji između ostalog, u saopćenju Uprave policije USK-a.

                                                                                                                     


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.