BIHAĆ

SDA: Zadovoljna Vladom USK može biti jedino porodica Nermina Ogreševića

Istaknuto je kako su ove godine štrajkovali i prosvjetni radnici i ljekari

Zastupnici SDA. SDA

Avaz.ba

27.12.2019

Zastupnici SDA u Skupštini USK sumirali su rad Vlade Mustafe Ružnića u 2019. godini. Obraćajući se na pres-konferenciji, osvrnuli su se na pitanje zapošljavanja.

Šef kluba SDA Jasmin Musić podsjetio je još jednom da je SDA tražila vanrednu sjednicu Skupštine i uvođenje moratorija na zapošljavanje.

- Zamjenik predsjedavaćeg Razim Halkić prvo nam je rekao da u ovoj temi nema ništa vanredno pa je obećao njeno uvrštavanje u dnevni red prve redovne sjednice. U ponedjeljak se ispostavilo da ni ovo obećanje nije bilo tačno. Suština je da vlast bježi od ove teme. Sad većina traži da Skupština razmatra historijat zapošljavanja u Kantonu, a ne da donosi konkretne zaključke o tome šta se trenutno dešava i to je samo način kupovanja vremena - rekao je Musić te je dodao da su u toku još brojne konkursne procedure, stoga pitanje prekomjernog zapošljavanja zahtijeva hitnu reakciju.

Problematičan nije samo broj novozaposlanih, već i njihov profil. Kako je naglasio zastupnik Asmir Ćufurović, u velikom broju slučajeva radi se o stranačkim aktivistima i rodbini funkcionera vladajućih stranaka. 

- Ovaj problem najbolje ilustriraju primjeri. Ako neko može biti zadovoljan Vladom USK, onda je to porodica Nermina Ogreševića, predsjednika A-SDA. Za vršioca dužnosti direktora Osnovne škole "Cazin 2" imenovana je njegova supruga, njegova sestra je unaprijeđena u ZZO-u, u istoj ustanovi je zaposlen njegov kum, dok je šura zaposlen u Unsko-sanskim šumama - kazao je Ćufurović.

Istaknuto je kako su ove godine štrajkovali i prosvjetni radnici i ljekari.

Zastupnica Zinajda Hadžić podsjetila je i na brojne "skandale" koji su 2019. potresli obrazovanje u USK, prije svega na akciju "Pero".

- Ustanove obuhvaćene ovom akcijom, nisu obrazovne ustanove, već politički projekt A-SDA, u koji su uključeni funkcioneri ove stranke i članovi njihovih porodica, što smo imali priliku vidjeti prilikom hapšenja. Zbog ovakvih pojava, SDA je insistirala na provjeri diploma zaposlenika kantonalnih institucija i ustanova, što Vlada uspješno opstruira iz sebi poznatih razloga - kazala je Hadžić.

Vlada se, prema mišljenju zastupnika SDA, loše nosila i sa migrantskom krizom.

- Javnosti su redovno servirane pompezne najave koje, na kraju, nikad nisu realizirane. Ministar Kljajić najavio je još u februaru da će migrante odvesti autobusima u Sarajevo pa to nije uradio. Nekoliko puta je najavljeno zatvaranje Bire i Mirala, a kao što znate, oba migrantska centra i dan-danas rade. Vlada USK dobila je u julu od Vlade FBiH 4 miliona KM i mi ni danas ne znamo kako i da li je taj novac uopće utrošen. Zbog ovakvog ponašanja, Vlada USK prestala je bilo kome biti ozbiljan sagovornik - rekao je Ćufurović.

Također, zastupnici su podsjetili da ni nakon mjesec i po od smjene Agana Bunića nije imenovan novi predsjedavajući Skupštine USK te da će Unsko-sanski kanton ući u 2020. godinu bez jasno iskristalizirane skupštinske većine i bez usvojenog budžeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.