BUŽIM

Rekonstrukcija srednjovjekovnog grada

Stvaranje boljih sigurnosnih uvjeta za posjetioce

Avaz.ba

24.11.2020

Stari grad Bužim je 2003. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH. Arhiv

Finalizirana je rekonstrukcija ulazne kapije i bedemskog zida Starog grada Bužima, a ugovor po kojem se ovi radovi izvode potpisan je u avgustu. Naime, ugovor je potpisan između Općine Bužim i preduzeća “Neimari” Sarajeva, javlja portal cazin.net. Vrijednost radova iznosi 68.913 KM. Kao podizvođač, radove je izvršila domaća firma iz Bužima “Gradnja final“.

S obzirom na to da će se ulaznom kapijom moći reducirati nekontroliran ulazak u nacionalni spomenik, a nakon postavljanja rasvjete na samom starom gradu doći će do izražaja izgled, a i sama funkcionalnost.

Izgradnjom dijela sjeverozapadnog zida uz sami ulaz na Stari grad stvaraju se bolji sigurnosni uvjeti za sve posjetioce. S obzirom na to da je ostalo još dosta posla na završetku zaštite Starog grada Bužima, nadati se da će se i u narednim godinama nastaviti konzervacija ovog dragulja.

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika proglasila je Stari grad Bužim 2003. godine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine zbog izuzetne vrijednosti, a i pozicije jer se nalazi na sjeverozapadu nadomak Evropske unije, što predstavlja izuzetnu šansu za razvoj kulturno-historijskog turizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.