MEMORANDUM

Borba protiv korupcije na području ZDK

Fena

4.4.2018

Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije danas su u Zenici potpisali memorandum o saradnji, kojim je dogovoren nastavak zajedničkog djelovanja.

Memorandum su potpisali premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić.

Strategija za borbu protiv korupcije, kao akcioni plan za njeno provođenje, definira da Agencija ima obavezu saradnje s nižim nivoima vlasti sa svim tijelima za sprečavanje korupcije i ima obavezu potpisivanja memoranduma kako bi nastavili daljnju saradnju. 

- Ovim potvrđujemo našu uspješnu saradnju s timom Vlade ZDK na polju prevencije korupcije. Na području Zeničko-dobojskog kantona je u proteklom periodu urađeno veoma mnogo, urađeni su strategija i plan na nivou Kantona, i bez potpisivanja memoranduma ovaj tim Vlade ZDK dobro radi svoj posao. U narednom periodu trebamo zakonski odrediti status ovih tijela, kako bi im se dale određene ovlasti i time određena odgovornost - rekao je Šabotić za Fenu.

Za proteklih šest mjeseci rada Tima za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Vlade ZDK, ostvareni su dobri rezultati u radu i realizirana saradnja s brojnim ustanovama i organizacijama.

- Od samog početka rada našeg tima dobili smo smjernice i iskustveno nam je pomogla ova agencija da ostvarimo naše ciljeve. Imamo tim koji je do sada izvrsno radio i potpisivanje memoranduma to potvrđuje, a nastavit će se saradnja s ovom agencijom. Pred nama su dalje obaveze, ali i zadatak da kroz zakonske dokumente reguliramo rad našeg tima za daljnju prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije - istakao je Galijašević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.