OBRAZOVANJE

Zenički univerzitet pokreće pet novih studija

Radi se o dva doktorska i tri potpuno nova odsjeka na dodiplomskom studiju

Univerzitet u Zenici: Cilj je povećati broj studenata

D. PAŠALIĆ

13.11.2018

Univerzitet u Zenici (UNZE) od naredne akademske godine pokrenut će dva doktorska studija i tri potpuno nova odsjeka na dodiplomskom studiju, saznaje naš list.

 Povećati broj

Osim toga, a nakon informacije o pokretanju kantonalne televizije, sve prisutniji su razgovori o otvaranju novih odsjeka na Filozofskom fakultetu koji su u vezi s novinarstvom.

Prema riječima Ilhana Bušatića, predsjedavajućeg Senata UNZE, zbog smanjenja broja studenata, pogotovo u prošloj akademskoj godini, u potpunosti su opredijeljeni otvaranju novih, atraktivnih, studijskih programa.

- Podržavam sve nove studijske programe koji će imati za cilj povećanje broja studenata na Univerzitetu koji je javni, a čiji je osnivač Vlada Zeničko-dobojskog kantona – kaže Bušatlić.

Vođeni time, od naredne akademske godine pokreću se dva doktorska studija, za koje je završen i elaborat, a o kojima će se razgovarati na vanrednoj sjednici Senata već narednog mjeseca.

- Radi se o doktorskom studiju na Ekonomskom fakultetu i zajedničkom doktorskom studiju na tehničkim fakultetima. Budući da se radi o ozbiljnom koraku i dva doktorska studija, jedna sjednica Senata bit će posvećena samo razgovoru o ovom elaboratu – govori Bušatlić.

Osim ova dva doktorska, pokreću se i tri nova studijska odsjeka i to na Metalurško-tehnološkom fakultetu.

Atraktivni programi

- Radi se o studijskim odsjecima zaštite od požara, zaštite na radu i zaštite životne sredine, svi na Metalurško-tehnološkom fakultetu. Naime, po zakonu svako proizvodno preduzeće mora imati inžinjera, zbog čega će ovi odsjeci biti itekako atraktivni – kaže Bušatlić.

U razmatraju otvaranje studija novinarstva

Nakon informacije o pokretanju kantonalne televizije u Zenici, Memnuna Hasanica, dekanesa Filozofskog fakulteta, na kojem već postoji Odsjek kulturologije i koji je u vezi s medijima, ističe da su pokrenuti razgovori i razmatraju se ideje o pokretanju studija novinarstva.

- U stalnom sam kontaktu i razgovoru sa prof. Murisom Bajramovićem, šefom Odsjeka za B/H/S jezik i književnost. Mi još razrađujemo ideju i razgovaramo o jednom takvom studiju. Prihvatam takvu ideju pogotovo jer imamo i djelimično osposobljen kadar za takav studij. Međutim, pred nama je dug proces da sve ono što je trenutno u formi ideje provedemo i do same realizacije - kaže Hasanica.Bušatlić: Otvoreni smo za novo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.