ZDK

Sva djeca zaslužuju da odrastaju uz ljubav u porodičnom okruženju

Presretna sam i osjećam se ispunjeno jer je to dijete centar moga svijeta, ističe Zaimović

Polaznicima nakon edukacije dodijeljeni certifikati. Avaz

N. BRADARIĆ

12.7.2019

Hraniteljstvo nije posao, to je stil života, ovo se, između ostalog, moglo čuti na završnoj sesiji edukacije za šest hraniteljskih porodica s područja općina Tešanj, Maglaj i Doboj- Jug.

Svi su u sistemu hraniteljstva već godinama, ali Zakonom o hraniteljstvu Federacije BiH predviđena je za njih edukacija. Iako imaju višegodišnje iskustvo, puno su naučili i od svojih edukatora, ali i kroz lična iskustva.

Bilo je straha

Amila Hodžić (16) prije tri godine ostala je bez roditelja, a brigu o njoj preuzela je Rusmira Međić, i sama majka dva dječaka.

- Nema razlike među njima, to su moja djeca - rekla nam je Rusmira.

Hodžić kaže da je bilo straha, došla je u drugi grad, novu školu, ali uz pomoć hraniteljske porodice, nastavnika i profesora te socijalnih radnika prevazišla je sve teškoće.

- Osjećam se voljeno, prihvaćeno i zadovoljno. Iako sam u nesrodničku porodicu došla kao treće dijete, nikada nisam osjetila razliku. Za to mogu zahvaliti samo svojoj mami Rusmiri. Tako je zovem, iako je mnogima to čudno - rekla nam je Amila.

Azemina Zaimović iz Doboj-Juga sasvim slučajno je postala hranitelj. Prije pet godina u njenu porodicu ušao je tada osmogodišnji dječak.

- Ja sam njega othranila, prošla sam s njim kroz mnoge faze odrastanja, presretna sam i osjećam se ispunjeno jer je to dijete centar moga svijeta. Njima je potrebna velika ljubav, a nju mogu dobiti u hraniteljskim porodicama - kazala nam je Zaimović.

Zaslužili poštovanje

Ono što je posebno naglašeno jeste potreba stalne edukacije za hranitelje, bez obzira na njihovo višegodišnje iskustvo.

- Hranitelji su ljudi sa dva srca. I sama sam roditelj i znam koliko je teško u današnje vrijeme odgajati vlastitu djecu. Ali, ono što rade hranitelji zahtijeva naše duboko poštovanje - poručila je Alma Softić, nacionalna savjetnica za alternativne oblike brige u SOS selima BiH.

Na kraju sesije sve porodice koje su prošle edukaciju dobile su i certifikate.

Učili jedni od drugih

- Učili smo jedni od drugih. Naši roditelji znaju kako štititi i odgajati dijete, ali i zadovoljavati njihove razvojne potrebe - naglasila je Jasmina Hasanić, jedan od trenera tokom projekta.

Samir Hrustić, socijalni radnik, posebno je naglasio potrebu da naknade za hranitelje budu iste i za jedno i više djece.


Međić i Hodžić: Nema razlike. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.