ŽELJEZNIČAR

Sujete su najveći problem na Grbavici

Ako je neko za Misimovića, a neko za Osima, treba da ih spojimo za bolju budućnost kluba, kaže Bulend Biščević, nekadašnji kapiten “Plavih”

Duel protiv Tuzle: Novo razočarenje za navijače

N.D.

13.11.2018

Stanuje li očaj na Grbavici? Ako je suditi po riječima trenera “Plavih”, pitanje ima smisla.

- Možda nekim čudom u naredna dva kola osvojimo koji bod - izjava koja asocira na beznadežne slučajeve, na ekipe koje su se oprostile od borbe za bilo šta ili kao da napuštaju najviši rang takmičenja, zapravo je rečenica koju je nakon novog domaćeg posrtanja izgovorio Milomir Odović, prvi strateg Željezničara.

Ovog puta s Grbavice je bodove odnijela ekipa Tuzla Cityja (2:3) i tako samo produbila krizu u klubu i ekipi.

Zeleni teren

A Grbavica je postala mnogo više od stadiona. Koliko je samo pjesama otpjevano ove sezone u gostujućoj svlačionici ni ozbiljniji festivali se ne bi postidjeli. Sa druge strane, na terenu sve podsjeća na festival filma s tragikomičnim primjesama.

Željina ekipa, svidjelo se to nekome ili ne, podsjeća na automobil s metalik bojom, spojlerima i aluminijskim felgama, ali je ispod motor sa veoma malom kubikažom. Bolno je to za navijače i one koji su protiv Tuzle skandirali „Uprava napolje“ i one koji su skandirali protiv toga.

- Boli me sve ovo. Nikada nam se nije desilo da se podijele navijači. Ti ljudi odvajaju posljednju marku, žive za Želju, a neki drugi žive od Želje i priređuju im ove stvari. Šta mene zanima šta ko od igrača radi privatno, mi gledamo onaj zeleni teren.

Nema amnestije ni za koga ko ne razumije da nosi sveti dres – kaže Bulend Biščević, čovjek koji je odigrao 300 utakmica za Želju, bio kapiten, a danas ćete vidjeti njegove izrazite navijačke objave na društvenim mrežama.

Igrače je neko doveo, neko ih trenira, a Biščević otvoreno govori i o toj temi.

- Ne znam ja koliko je tu Odović kriv i šta se on uopće pita. Ne bi mi bilo drago da sada on bude kolateralna šteta. Gdje su oni koji su doveli stotinjak fudbalera, oni koji su dovodili toliko trenera, da izađu javno, kažu prema kojim kriterijima rade – pita se bivši kapiten tima s Grbavice.

Nije jasno

Kako kaže, Biščeviću nije jasno zašto je klub postao mjesto antagonizama, kada je svima cilj što bolji Željo.

- Senad Misimović se pokazao kao čovjek koji je nešto napravio. Nikad ljepša Grbavica, ali nema sportskih rezultata. Svi mi smo preko Želje napravili imena, tu smo kada treba kupiti stolice, desetogodišnje karte, svi hoćemo dobro Želji. Sujete su najveći problem. Klub mora biti i iznad Misimovića i Amara Osima, kojeg mnogi spominju. Ako su jedni uz Misimovića, drugi uz Amara, daj da ih spojimo, daj da rade zajedno za bolje sutra kluba, ali ne daju nam sujete – iskren je Biščević.


Prijelazni rok

- Za svaki prijelazni rok klub se ozbiljno priprema. Ovo je klub koji je poželjna destinacija za svakog igrača, međutim, događa se da neki igrači ne mogu da se nose s izazovima koji se pred ovakav klub postavljaju.

Tako da nije uvijek presudno samo fudbalsko znanje nego i karakter igrača. Smatram da je posljednji prijelazni rok optimalno odrađen s obzirom na to da su se skoro svi novi igrači pokazali kao pojačanja. Naravno da je teško uvijek „pogoditi“ - riječi su Mirsada Šiljka, direktora Željezničara.


12

 bodova od mogućih 27 osvojio je Željezničar u devet susreta na Grbavici


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.