REGION

Srbija: Besplatni udžbenici za učenike u nastavi na bosanskome jeziku

Bošnjačko nacionalno vijeće obezbijedilo

(F. Me.)

3.9.2014

Bošnjačko nacionalno vijeće obezbijedilo je, i ove školske godine, besplatne udžbenike za učenike drugog, petog i šestog razreda osnovnih škola, kao i prvog i drugog razreda srednjih škola u nastavi na bosanskome jeziku, a za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola Vlada Republike Srbije obezbijedila je pojedine besplatne udžbenike.

Vijeće je za školsku 2014/2015. godinu, za učenike drugog, petog i šestog razreda osnovne i prvog i drugog razreda srednje škole u nastavi na bosanskome jeziku, obezbijedilo je besplatne udžbenike, i to: Učim ćirilicu, Čitanka i Gramatika za bosanski jezik za drugi razred, Čitanka i Gramatika za bosanski jezik za peti razred, Čitanka za bosanski jezik za šesti razred osnovne škole, kao i Čitanka za bosanski jezik i književnost prvi i drugi razred gimnazija i srednjih stručnih škola.

Vlada Republike Srbije, u okviru projekta „Besplatni udžbenici“, obezbijedila je udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole u nastavi na bosanskome jeziku, i to: Igra brojeva i oblika, Sehara slova, Čitanka za bosanski jezik, Pustolovine kroz svijet oko nas i radna sveska, za prvi razred osnovne škole i  Igra brojeva i oblika i Svijet oko nas za drugi razred osnovne škole u nastavi na bosanskome jeziku.

Besplatne udžbenike uručit će članovi Odbora za obrazovanje učenicima osnovnih i srednjih škola početkom naredne sedmice.

Udžbenici Moja matematika, Moj svijet i Početnica,  bošnjačkih autorica iz Novog Pazara, za djecu koja pohađaju predškolski pripremni program na bosanskome jeziku, su odobreni i štampani i mogu se poručiti kod Izdavačke kuće “Klett“ iz Beograda.

Učenici koji pohađaju nastavu na bosanskome jeziku su jedini u Srbiji koji će dobiti besplatne čitanke i udžbeničke komplete za svoj maternji jezik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.