REGION

U Sloveniji velike štete od poplava, petina osigurana

većina zemljišta i poljoprivrednih kultura neosigurano

Autor:Fena

17.9.2014

 

U Sloveniji je posljednjih dana poplava na više od 25.000 hektara poljoprivrednih površina prouzročila veliku štetu, no osiguravatelj Triglav očekuje da za odštete neće morati isplatiti više od 4 miliona eura jer je većina zemljišta i poljoprivrednih kultura neosigurano.

Triglav je u četvrtak objavio da je do sada zaprimio oko tri tisuće  zahtjeva i da isplata oko 4 miliona eura neće bitnije utjecati na  njegovo poslovanje, a onima koji su površine osigurali preporučio da ne žure s prijavom nego u njoj što detaljnije opišu nastalu štetu.

Unatoč čestim upozorenjima vlade da je zbog klimatskih promjena koje predtavljaju novi rizik u poljoprivredi potrebno što više površina osigurati na to se zbog krize odlučuje malo poljoprivrednika. Ministarstvo poljoprivrede nedavno je procijenilo da je 80 posto poljoprivrednih kultura i površina neosigurano.

Problem je i što je država zbog smanjenih mogućnosti proračuna zadnjih godina stalno smanjivala poticajna sredstva za stimuliranje takve zaštite poljoprivrednika pa im je zadnjih godina umjesto prijašnjih 60 posto sufinancirala samo 40 posto premije osiguranja.

Slovenska poljoprivredna komora objavila je u srijedu da su zadnje poplave i jake kiše nanijele veliku štetu na 250.000 hektara koji su se našli pod vodom. Najviše šteta bilo je uz rijeku Muru, ali i uz Dravu i Krku, no ukupnu štetu tek treba procijeniti, navode u komori.

Prema preliminarnim ocjenama, najviše štete je na travnjacima, bućama i uljanoj repici, te na kukuruzu, a aktivirana klizišta ponegdje su odnijela cijele vinograde i voćnjake.

U slovenskoj poljoprivrednoj komori navode da će se posljedice zadnjih poplava osjećati i iduće godine, te da je ponegdje došlo do trajnog uništenja rodnosti tla jer je promijenjena njegova struktura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.