REGION

Aleksandar Vučić: Za zapadni Balkan je najvažnija ekonomija

Srbijanski premijer govorio o odnosima u regionu

Damir PAŠIĆ

27.10.2014

Ekonomija je najvažnija za zapadni Balkan, izjavio je danas u Londonu Aleksandar Vučić, srbijanski premijer, u govoru na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke. Vučić je govorio o temi Srbije i zapadnog Balkana, ističući da je, uprkos posljednjim incidentima na utakmici Srbija - Albanija, ostvaren pomak u saradnji.  

Niže plaće

- Moram priznati da se suočavamo sa mnogim izazovima i zato smo morali započeti značajne ekonomske reforme pa smo u parlamentu usvojili zakone koji su bolni, ali neophodni. Morali smo reducirati budžetski deficit i kontrolirati javni dug, i zato smo donijeli odluku o smanjenju plata i penzija, i to su bolne odluke, ali smo jedini u regiji koji to radimo bez vanjskih pritisaka - rekao je Vučić.  

No, u uvodu je istakao da je Srbija „u fokusu tokom posljednjih dvadeset godina prije svega zbog ratnog konteksta u bivšoj Jugoslaviji, a u skorije vrijeme zbog napora u smjeru Evropske unije, reformi, ali i neželjenih događaja poput utakmice s Albanijom".

- Želio sam da vam govorim o nečemu o čemu ne znate o Srbiji i Balkanu. Svi znate o politici i haosu koji je tamo i ne možete dobiti pravu sliku. Ali, ja mislim da politika nije značajna kao što je bila. Danas je ekonomija od izuzetnog značaja za našu regiju i mi se kao takvi nalazimo pred mnogim izazovima - rekao je Vučić.  

Bolji odnosi

On je posebno istakao da je njegova prva posjeta kao premijera bila posjeta BiH.

- S Crnogorcima nismo nikad imali bolji odnos, nema problema ni s Makedoncima, kao ni s Hrvatima, a radimo dosta toga i u pregovorima s Evropskom unijom u vezi s Kosovom. Kada je riječ o Albaniji, mogu vam reći da nakon 68 godina i nakon ovog ružnog incidenta na utakmici, lideri Srbije i Albanije susret će se u Beogradu na moj poziv 10. novembra - rekao je Vučić, podsjećajući da je posljednji susret političkih lidera iz Beograda i Tirane bio još 1946. godine.

Incident na predavanju

Predavanje je nakratko prekinuo izvjesni Nikola Sandulović, tvrdeći da je bio savjetnik Zorana Đinđića, ubijenog premijera Srbije, i da mu je prijećeno. Dok je govorio, on je držao u rukama CD govoreći kako na njemu postoje Vučićeve prijetnje njemu. Srbijanski premijer uzvratio mu je govoreći da on nikada nije bio savjetnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.