REGION

Gasprom Srbiji smanjio isporuke plina za isti postotak kao i BiH

Energetska stabilnost zemlje nije ugrožena

Fena

1.11.2014

Srbiji i još nekim zemljama koje se snabdijevaju plinom preko Ukrajine smanjene su isporuke  za 28 posto, a nadležni u Srbiji poručuju da zemlja i pored toga ne oskudijeva tim energentom i da energetska stabilnost zemlje nije ugrožena, prenosi Tanjug. 

Premijer Aleksandar Vučić poručio je jučer da neće biti problema sa osiguravanjem plina i da građani Srbije ne trebaju brinuti.

- Sve vezano za isplatu naših dugova umjet ećemo da riješimo sa ruskim partnerima i da nađemo riješenje u korist gradjana Srbije - rekao je premijer, odgovarajući na pitanje novinara o plinskoj krizi sa Rusijom. 

Resorni ministar Aleksandar Antić potvrdio je da je Gasprom Eksport smanjio proteklih sedam dana isporuke plina Srbiji, za isti postotak kao i Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini, ali i zbog dugova koje Srbija ima za isporučeni plin, a iznose 224 miliona dolara. 

Neki beogradski mediji ranije su špekulirali kako je do smanjenja isporuka plina Srbiji došlo pošto je premijer Vučić praktično odbio prilikom posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, potpisati garancije da će Srbija do marta vratiti dug za plin jer, kako su naveli, smatra da je takav Putinov zahtjev bio neumjesan i nefer, s obzirom na činjenicu da Rusija preko Naftne industrije Srbije uveliko profitira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.