REGION

Tužilaštvo traži maksimalne kazne za Darka Šarića i njegovu grupu

Suđenje se nastavlja se 27. maja iznošenjem završnih riječi

Srna

19.5.2015

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je u završnoj riječi da Darko Šarić bude osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 30 do 40 godina zbog organizovanja kriminalne grupe i krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike.

Zamjenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić zatražio je maksimalne kazne i ostalim pripadnicima Šarićeve grupe.

On je naveo pred Specijalnim sudom u Beogradu da za optužene nema olakšavajućih okolnosti i ocijenio da je tokom suđenja dokazano da su izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Ivanić je predložio da se svim optuženima koji se brane sa slobode odredi pritvor, dok je za svjedoke saradnike zatražio znatno manje kazne.

Predložio je da Nebojša Joksović dobije ne više od šest mjeseci zatvora, Radan Adamović ne duže od deset, a Draško Vuković ne više od osam mjeseci.

Suđenje Šariću nastavlja se 27. maja iznošenjem završnih riječi optuženih i njihovih branilaca, poslije čega će sud odrediti datum izricanja presude.

Proces se vodi protiv ukupno 36 okrivljenih, od kojih je 14 u bjekstvu, a počeo je u oktobru 2009. godine hapšenjem prvih osumnjičenih i zapljenom oko dvije tone kokaina u Urugvaju, dok je kasnije više puta proširen.

Na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu, osim Šarića, nalazi se još devet optuženih, devet je zaključilo sporazum o priznanju krivice, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su osim Šarića, Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stojiljković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

U bjekstvu su Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović. Za njima je raspisana Interpolova potjernica.

U Specijalnom sudu u Beogradu u aprilu 2013. godine počelo je objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.