REGION

ALEKSANDAR VUČIĆ Srbija će izvući pouke iz izručenja Orića BiH

Premijer Srbije održao vanrednu konferenciju za medije

Autor:Dž. Č.

26.6.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije izjavio je da je odluka švicarskih vlasti o izručenju Nasera Orića BiH politički motivisana i, kako je kazao, sve drugo, samo ne pravična.

-  Želim da vam se obratim o sticaju okolnosti Orić, Haradinaja, zida, demonstracija ispred jama u koje su nas bacali da nas ne bi bilo...O pljuvanju i batinjanju samo zato što smo tražili Orića. Izručenje Orića Bosni i Hercegovini spada u mučne, ali i poučne stvari, pogotovo za nas Srbe. Srbija će umjeti da izvuče pouke - naveo je, između ostalog, Vučić.

Premijer Srbije naglasio je da Srbija neće mijenjati odnos prema Bosni i Hercegovini i regionu.

- Naša politika se poslije ovog događaja neće promijeniti. Ne zato što smo slabi već zato što vjerujemo u budućnost. Sada kada je pušten Naser Orić, garantuju mi sigurnost. Ne treba mi sada da mi garantujete. Srbija neće da mijenja odnos prema Bošnjacima zbog jednog ratnog zločinca - kazao je on.

U svom govoru Vučić je istaknuo da može i želi o svakom zločinu otvoreno govoriti, te da je zbog toga "spreman da ode gdje god treba".

Podsjećamo, on je ranije izjavio da je spreman doći u Potočare ukoliko to Bošnjaci žele, ali da će o dolasku u Srebrenicu odlučiti nekoliko dana prije 11. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.