REGION

BURNA NOĆ U PRIŠTINI: U sukobima ispred parlamenta povrijeđeno pet demonstranata i dva policajca

Nakon višesatnog zasjedanja Skupštine Kosova

Fena

24.10.2015

Nakon više sati zasjedanja i nekoliko prekida tokom dana i večeri u petak, te protesta i sukoba demonstranata sa policijom ispred parlamenta, sjednica Skupštine Kosova okončana je tokom noći na subotu usvajanjem zakona o zdravoj hrani samo uz prisustvo zastupnika Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Demokratske partije Kosova (PDK) jer je opozicijskim zastupnicima onemogućeno prisustvovanje.

Novinske agencije javljaju da je opozicija takav završetak sjednice označila kao 'privatni sastanak struktura PDK i DSK sa predsjednikom parlamenta Kadrijem Veselijem' i najavila da će ponovo blokirati rad Skupštine Kosova.

Prije takvog nastavka sjednice skupštine policija se povukla iz zgrade parlamenta, u koju je ušla nakon što su zastupnici opozicije u skupštinskoj dvorani bacali suzavac, uz istovremeni protestni skup opozicije ispred parlamenta čiji su se učesnici razišli nakon okončanja sjednice skupštine.

U sukobima ispred parlamenta nešto prije ponoći povrijeđeno je pet demonstranata i dva policajca, a mediji u Prištini javljaju da je uhapšeno sedam pristalica opozicije.

Demonstranti su policiju gađali molotovljevim koktelima i kamenjem, palili su kontenjere, a policija je uz upotrebu suzavca krenula na njih nakon čega se većina njih udaljila ka raznim dijelovima Prištine.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.