REGION

Davutoglu: Sukob s Rusijom ne utiče na odnose sa Srbijom

Turski premijer u Beogradu

Fena

28.12.2015

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas u Beogradu da sukob te zemlje i Rusije ne može uticati na dobre odnose sa Srbijom.

Davutoglu je, na pitanje novinara nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako komentariše stav Srbije povodom sukoba te države i Rusije zbog obaranja ruskog aviona, rekao da zna da Srbija ima dobre odnose s Rusijom, ali da na odnose Srbije i Turske ne može uticati nijedna treća strana.

"I Turska je do sad imala odlične odnose s Rusijom i nadam se da ćemo se vratiti na stare dane dobrih odnosa", rekao je Davutoglu. On je istaknuo da su Srbija i Turska dvije zemlje i dva naroda u istoj regiji.

"Balkan je kao jedna čorba u koju mi ​​želimo staviti lijep začin kako bi bila još ukusnija", rekao je Davutoglu. On je istaknuo da se odnosi dvije zemlje neće promijeniti i da je i cilj njegova posjeta Srbiji njhovo poboljšanje.

Davutoglu je, komentarišući Vučićevu izjavu povodom obaranja ruskog aviona, rekao da ne smatra da je Srbija mala zemlja, već da vjeruje da je velika i važna zemlja.

Turski premijer je ponovio da je Rusija ugrozila vazdušni prostor Turske i da je zato oboren ruski avion. "Mi smo samo branili naš zračni prostor", ponovio je Davutoglu.

Davutoglu je rekao i da je Vučić odlaskom u Srebrenicu pokazao ispravan stav, posebno kad je u pitanju brisanje loših uspomena iz prošlosti.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.