REGION

SRBIJA: U Prihvatnom centru u Preševu jutros ušlo više od 1.200 izbjeglih s Bliskog istoka

Oni koji izađu iz Makedonije računaju da su se spasili

Fena

27.1.2016

U Prihvatnom centru u Preševu povećan je broj migranata posljednjih dana, koji preko Makedonije stižu u Srbiju, a samo jutros u tu zemju je ušlo više od 1.200 izbjeglih s Bliskog istoka.

Predstavnik organizacije Youth for Refugees Valjon Arifi kazao je kako se posljednjih dana broj migranata povećao zbog toga što je more u Grčkoj mirno kao i zbog činjenice da je najavljeno da će Makedonija zatvoriti granicu.

 "Oni koji dođu u Srbiju računaju da su se spasili, jer svima je cilj da što prije izađu iz Makedonije", rekao je Arifi.

Prema njegovim riječima, migranti se žale na cijenu karte koju u Makedoniji za 200 km plaćaju 25 eura, dok u Srbiji cijena karte za 600 prijeđenih kilometara košta 13 eura, a također, prema njegovim riječima, žale se kako u Grčkoj nema grijanja u kampu pa se mnogi zbog toga prehlade.

"Ovih dana se unatoč hladnom vremenu očekuje velika skupina migranata, broj se povećava iz dana u dan, a veliki val se tek očekuje zbog straha da će granica biti zatvorena. Kako god da bude ovdje je sve spremno da svi budu dočekani i smješteni", rekao je Arifi.

Na grčko-makedonskoj granici, na relaciji Idomeni-Đevđelija podignuta je ograda dužine oko 20 kilometara, na mjestu gdje prolazi pruga podignuta je i kapija s bodljikavom žicom koja je spremna za eventualno zatvaranje, dok se migranti iz grčke u Makedoniju propuštaju u malim skupinama.

U kampu u Đevđeliji migranti se ne zadržavaju dulje od dva sata odakle se vlakovima, taksi prijevozom i autobusima prebacuju do mjesta Tabanovce, na granici sa Srbijom, gdje se nakon kratkog odmora pješice kreću ka kampu u Miratovcu. Migrantima koji se skreću sporije osiguran je prijevoz kombijem do linije razgraničenja gdje ih preuzimaju aktivisti koji djeluju na srpskoj strani, javlja Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.