REGION

Danas sjednica Vlade Srbije, jedina tema presuda Karadžiću

Nakon što je prvi predsjednik RS proglašen krivim za genocid i osuđen na 40 godina zatvora

Fena

25.3.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao je sjednicu Vlade danas u 11:30 sati, a prema saznanjima Tanjuga jedina tema bit će presuda Radovanu Karadžiću.

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je u četvrtak u Haškom sudu na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko veće proglasilo krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje taoca i brojne ratne zločine u sedam bosanskih općina.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak kako Srbija neće dopustiti da se presuda Radovanu Karadžiću iskoriste za napade na Republiku Srpsku.

"Srbija ima obavezu voditi računa i o svom narodu izvan granica Srbije. Upozoravam one koji misle da presudu protiv nekadašnjeg predsjednik Republike Srpske iskoriste za politički ili bilo koji napad na Republiku Srpsku, da Srbija u skladu s Daytonskim sporazumom to ne smije, ne može i neće dopustiti", istaknuo je Vučić na obilježavanja obljetnice početka NATO-a napada na Srbiju.

Dodao je kako će Srbija stati uz svoj narod i štiti njegovo pravo na opstanak, kao i pravo na postojanje i život Republike Srpske.

"Ne ugrožavamo nikoga, nikome nećemo prijetiti, ali nikome ne damo da Srbe gaze zato što su Srbi. Nismo ničija krpa, mi smo ponosan, nepokoran i nepokoren narod", kazao je Vučić.
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.