REGION

Htio sam da vrištim od bolova, ali sam šutio zbog nemoćnog oca

Ispovijest mladića kojeg je zamalo samljela mašina

(E. Ma.)

31.8.2016

Šta su dva prsta kad sam mogao izgubiti cijelu nogu, kaže 17-godišnji Stefan Stojanović iz Arilja kome je prije nekoliko dana traktor smrskao desno stopalo.

Do kraja života Stafan će pamtiti petak, 26. avgust, kada je traktorom krenuo da izvlači drva u šumi u selu Dragojevac. On je vozio traktor, otac je išao pored.

- Htio sam da stisnem kočnicu, ali je noga skliznula sa papučice i uletjela u kardan. Pogonsko vreteno je uvuklo stopalo u mašinu i počelo da melje. Svom snagom sam pokušavao da iščupam nogu, ali nije vrijedilo – ispričao je Stojanović.

Noga je bila zarobljena u mašini dva i po sata. Najprije je došla hitna pomoć koja mu je dala anesteziju, zatim i ariljski vatrogasci koji su se terenskim vozilom po nespristupačnom terenu probili kroz šumu. Brusilicom i hidrauličnim makazama morali da sijeku traktor da bi izvukli prilještenu nogu.

- Htio sam da vršitim od bolova, ali sam šutio zbog nemoćnog oca koji nije mogao da mi pomogne. Ubjeđivao sam ga da mi nije ništa, a htio sam da puknem od bolova. Znoj koji je lio sa čela nisam mogao da sakrijem. Već sam vidio kako se budim u bolničkom krevetu bez desnog stopala. Kako je moglo biti, dobro sam prošao - prisjeća se mladić.

Ortopedi kažu da mu nije bilo ugroženo samo stopalo, već cijela noga. Da je pogonsko vreteno još samo malo povuklo nogu morali bi da sijeku potkoljenicu.

- Odmah smo mu odstranili mali prst nadajući se da ćemo preostala četiri spasiti. Nažalost, za koji dan ćemo da amputiramo i domali prst jer gangreozan i crn - kazao je doktor Uroš Jovićević dok pokazuje rendgenski snimak stopala punog metalnih opiljaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.