REGION

Ko je Eduard Šišmakov, ruski špijun koji je planirao atentat na Mila Đukanovića

Blic/Avaz.ba

31.8.2017

Eduard Šišmakov, koga strani mediji označavaju kao jednog od organizatora neuspelog puča u Crnoj Gori i oficira ruske obavještajne službe GRU, radio je i kao vojno-pomorski ataše u Poljskoj 2014, piše Blic.

Iako su ruski državni organi demantirali da ovaj čovjek ima bilo kakve veze s njima, fotografije koje su objavili ruski mediji, a prenijete su sa sajta Murmanskog tehničkog univerziteta, govore drugačije. 


Snimljen u Poljskoj

Šišmakov je na njima slikan u oficirskoj uniformi i predstavljen kao vojno-pomorski ataše u Poljskoj.

Slike su nastale 2014. godine, tokom svečanosti povodom uplovljavanja jedrenjaka “Sedov” u luku Gdanjsk u Poljskoj, poslije ljetnjeg kursa i pređenih 6.950 nautičkih milja raznim morima.

Šišmakov se kao vojni ataše pojavljuje i na fotografijama na svečanosti poljskih ratnih veterana, održanoj u Donjoj Šleskoj, u mjestu Unijeovice, gdje se nalazi muzej Crvene armije.

Podsjetimo, britanski “Telegraph” objavio je fotografiju Šišmakova i Vladimira Popova na beogradskom Kalemegdanu, gdje su navodno pripremali državni udar u Crnoj Gori.

Pored fotografija Šišmakova i Popova, “Sky News” je objavio i fotografiju na kojoj su Šišmakov i državljanin Srbije Aleksandar Sinđelić, koji je uhapšen u Crnoj Gori i priznao je učešće u pokušaju državnog udara.


Britanski mediji objavili su tajno snimljene fotografije na kojima se navodno nalaze ruski obavještajci Eduard Šišmakov i Vladimir Popov u društvu srbijanskog državljanina Aleksandra Sinđelića, za koje se smatra da pružaju ključne dokaze da su Rusi imali plan za nasilan državni udar koji bi se završio atentatom na Mila Đukanovića.

Ruski mediji pišu da je Šišmakov iz Poljske protjeran upravo zbog špijunaže. Prema pisanju portala “Meduza.io”, Eduard Šišmakov, koji je poznat i kao Eduard Širokov (pod tim imenom je na Interpolovoj potjernici Crne Gore), protjeran je iz Poljske upravo zbog špijunaže.

Kako navodi taj portal, Šišmakov je navodno davao novac poljskom oficiru Zbignjevu J. u zamjenu za informacije. Potpukovnik Zbignjev J, koji je radio u sektoru obrazovanja poljskog Ministarstva odbrane, kasnije je osuđen pred poljskim sudom zbog špijunaže u korist Rusije.

Ruski portal Fontanka navodi da je Šišmakov rođen 20. februara 1971. u oblasti Čita, u oficirskoj porodici.

Dobili sina

Kako tvrde, Šišmakov je srednju školu za djecu oficira završio u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj 1988. godine, u gradu Haleu. Visoko obrazovanje stekao je u Crnomorskoj vojno-pomorskoj akademiji “P. S. Nahimov”, koju je završio sa najvišim ocjenama 1993. godine.

Prema pisanju Fontanke, Šišmakov je po završetku akademije službovao u Baltičkoj floti, u Sankt Peterburgu i Kalinjingradu.

Ovaj portal pokušao je da stupi u kontakt sa Šišmakovim, ali nisu uspjeli. Jedino su stupili u kontakt sa njegovim sinom, koji je negirao da je u srodstvu sa Šišmakovim, piše Blic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.