REGION

Vučić - Hejbroten: Nordijske zemlje prepoznale prednost zajedništva

Srna

13.10.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa generalnim sekretarom Nordijskog vijeća ministrom Dagfinom Hejbrotenom (Dagfinn Høybråten) o prednostima nordijskog modela jake regionalne saradnje, kao i o mogućnosti da taj način povezivanja posluži kao primjer zapadnom Balkanu.

Hejbroten je naglasio da su nordijske zemlje, male po broju stanovnika, prepoznale prednosti zajedništva i da su, iako ne uvijek lako, našle načina da stvore određeni nivo integracije i prekogranične mobilnosti, koja je stvorila uslove za izuzetan ekonomski razvoj.  

On je ponudio da to iskustvo podijele sa zapadnim Balkanom, naglasivši da je osim ekonomskog napretka, nordijski model saradnje doveo i do velikog povjerenja među narodima, saopćeno je iz Pres-službe predsjednika Srbije. 

Vučić je rekao da Srbija podržava sve što može da doprinese pomirenju na zapadnom Balkanu, stabilnosti regiona, kao i njegovom napretku, podsjetivši da se zalaže za jače povezivanje zapadnobalkanskih naroda kroz stvaranje regionalne ekonomske zone.

Zahvalio je državama članicama Nordijskog savjeta za podršku evropskom putu Srbije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.