Odluka suda u BiH

"Sberbanci" odobrena pljenidba nad dionicama "Jamnice" u "Sarajevskom kiseljaku"!

Piše: Avaz.ba

Općinski sud u Kiseljaku donio je odluke kojima je ljubljanskoj i zagrebačkoj "Sberbanci" odobrena pljenidba dionica "Sarajevskog kiseljaka", a koje su u vlasništvu "Jamnice", objavila je u ponedjeljak "Jamnica", iz koje najavljuju da će poduzeti pravne radnje za osporavanje tih rješenja, piše Jutarnji.

Zagrebačka berza

Kako je "Jamnica" objavila putem Zagrebačke berze, Općinski sud u Kiseljaku donio je 9. oktobra dva rješenja o izvršenju na temelju vjerodostojne isprave - mjenice, a u izvršnim postupcima tražitelja izvršenja "Sberbank" iz Zagreba i "Sberbank" iz Ljubljane, protiv "Jamnice".

U oba ta spora vrijednost predmeta je 67,4 miliona konvertibilnih maraka (oko 260 miliona kuna).

- Izvršenje je određeno pljenidbom, procjenom i prodajom dionica društva "Sarajevski kiseljak - koje su vlasništvo "Jamnice", navodi se u objavi.

"Jamnica" će "poduzeti sve potrebne pravne radnje u cilju osporavanja predmetnih rješenja", najavljuju iz te kompanije u sastavu "Agrokor" koncerna.

Od početka procesa izvanredne uprave, saopćili su nedavno iz "Agrokora", pokrenuto je više parničnih i ovršnih postupaka protiv "Agrokora" i povezanih društava u šest zemalja: Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori i Velikoj Britaniji.

Roll-up model

Kako je već u junu bilo jasno da ne žali učestvovati u novom kreditiranju "Agrokora" putem roll-up modela kojim se osigurava prvenstvo naplate, smatrajući ga nepoštenim, "Sberbank" je pokrenuo sudske procese u Hrvatskoj i Srbiji, a kasnije ih je proširio i na ostale zemlje u kojima koncern ima imovinu.  

Slovenski sud je priznao postupak izvanredne uprave pa su u toj zemlji obustavljeni postupci ovrhe, dok u Srbiji i BiH to nije slučaj.

Više o:

Sberbank
NA VRH