Pokrenuta istraga protiv šest oficira bivše JNA

Avaz.ba

Protiv šestorice penzionisanih oficira bivše JNA, osumnjičenih za raketiranje Banskih dvora 1991. pokrenuta je istraga i određen je istražni zatvor.

Kantonalno državno tužilaštvo ističe da je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva i posebno teških okolnosti krivičnih djela.

Istragom je obuhvaćeno pet osoba zasad nepoznatog državljanstva i jedan hrvatski državljanin koje tužilaštvo sumnjiči za pokušaj ubistva predstavnika najviših hrvatskih državnih tijela u pokušaju i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, navodi se u saopćenju, prenosi Hina. Kako se dodaje, tužilaštvo je navelo samo godine osumnjičenih. 

Prema nezvaničnim saznanjima, među njima su nekadašnji general bivše JNA i komandant Ratnog vazduhoplovstva u 5. armijskoj oblasti Ljubomir Bajić koji je izdao komandu za napad i Slobodan Jeremić, nekadašnji pripadnik komande ratnog vazduhoplovstva koji je planirao napad.

Uz Bajića i Jeremića, terete se i načelnik 105. lovačke bombarderske pukovnije Đ. M., referent u tadašnjem KOS-u ratnog vazduhoplovstva Č. K. kao i dva pilota izvršioca R. D. i D. L.

Hina navodi da je od ranije poznato da niko od njih nije dostupan hrvatskim vlastima, a da se pilot D. L. koji je hrvatski državljanin nalazi u Južnoafričkoj Republici gdje radi kao civilni pilot.

Više o:

JNA
NA VRH

Podijeli članak na