REGION

Vašington se protivi podjeli Kosova

Avaz.ba

15.2.2018

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu saopćila je da se protivi ideji "razmjene teritorije između Kosova i Srbije".

Kako prenosi prištinska Gazeta ekspres, SAD smatraju da bi to stvorilo više novih problema nego što bi riješilo postojećih. 

Ipak, u saopćenju se navodi da o toj "inicijativi govore i kosovski lideri", što ide u prilog medijskim navodima da je o tome u nekoliko navrata sa stranim zvaničnicima razgovarao kosovski predsjednik Hašim Tači.

Gazeta piše da je prošle sedmice dobila saznanja da su "kosovski lideri umiješani u novu političku avanturu u kojoj traže podjelu Kosova, ubrzo nakon što su propali pokušaji da blokiraju osnivanje Specijalnog suda".  

- Ipak, Ambasada SAD jasno je stavila do znanja da neće podržati razmjenu teritorija ili bilo kakve presedane koji bi mogli da stvaraju probleme - navodi se.

Američki zvaničnici poručili su da snažno podržavaju dijalog pod okriljem EU i "ohrabruju obje strane da ubrzaju napore kako bi se normalizirali odnosi".  

- Mi smo spremni da saslušamo, da pomognemo i budemo kreativni u podršci naporima da se postigne sporazum, što je jedini način da se ide ka zapadnoj budućnosti i Kosova i Srbije - navodi se u saopćenju Ambasade, prenosi Informer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.