PROJEKT

Srbija u Istanbulu potpisala memorandum o saradnji za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo

Avaz.ba

7.5.2018

Srbijanska ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je u Istanbulu, tokom tursko-srbijanskog biznis-foruma, memorandum o saradnji s turskom građevinskom kompanijom "Tašjapi".

Na osnovu ovog memoranduma, turska kompanija treba uraditi tehničke i finansijske prijedloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji – rehabilitacija regionalnih puteva Novi Pazar - Tutin i Aljinovići - Sjenica - Novi Pazar, kao i gradnja obje dionice autoputa Beograd - Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice s BiH.

O ovim prijedlozima odlučivat će posebna radna grupa Vlade Srbije. 

- Za Srbiju je veoma značajna izgradnja autoputa od Beograda do Sarajeva, a ovaj projekt je i od velikog značaja za čitav region, jer će on donijeti samo dodatnu stabilnost - navodi Zorana Mihajlović.

Očekuje da će se tokom posjete Turskoj razgovarati o modelima finansiranja.

- Kada smo mi u pitanju, spremni smo za gradnju autoputa, kako za pravac preko Sremske Mitrovice tako i za pravac preko Požege, Užica i Kotromana. Zato smatram da je ovaj memorandum s turskom kompanijom 'Tašjapi' još jedan dobar korak u tom pravcu. Očekujemo da tokom ove predsjedničke posjete Turskoj razgovaramo i o modelima finansiranja izgradnje ovog autoputa - navela je Mihajlović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.