REGION

Tači: Bilo je teže nego što se može opisati

Avaz.ba

24.6.2018

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uz Federiku Mogerini bio teži nego što se može opisati.

Rekao je međutim da se radi o stogodišnjem problemu.

"Nisam naivan da mislim da ćemo odmah pronaći hitno i magično rješenje za budućnost", rekao je Tači nakon sastanka.

Rekao je da će sporazumom o normalizaciji odnosa obje strane dobiti mnogo, ali da je uplašen da će, ako ne postignu sporazum, izgubiti mnogo više, jer bi to štetilo evropskoj budućnosti zemalja, koje bi ostale izolovane.

"Ne možemo ostati žrtve gorke prošlosti već treba da gledamo ka beneficijama za budućnost zemlje i naših građana", rekao je Tači.

Tači je rekao da su se sa Vučićem saglasili da se dijalog nastavi u pravcu postizanja konačnog rješenja, ali nije isključio mogućnost da do konačnog sporazuma ne dođe.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da rješenje između Srbije i Kosova mora da bude racionalno, kao i da se svi problemi rješavaju u miru.

Evropska diplomatska služba saopćila je da se Federika Mogerini sastala sa Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem u okviru dijaloga kome posreduje EU.

”Visoka predstavnica i predsjednici su imali intezivne i produktivne razgovore o okvirima za sporazum za sveobuhvatnu normalizaciji odnosa dvije strane. Dogovorili su se da inteziviraju rad u narednim neđeljama”, navodi se u pisanom saopštenju Evropske službe za vanjske poslove.

Sastanak na visokopolitičkom nivou između delegacija Beograda i Prištine završen je u Briselu nešto poslije 19 sati, nakon tri sata direktnih razgovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.