REGION

Đukanović: Senator Mekejn je neodvojivi dio crnogorske historije

Za kosovskog predsjednika Hašima Tačija Mekejn je "jedan od posljednjih istinskih heroja našeg vremena"

Arhiv

Avaz.ba

26.8.2018

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović uputio je danas porodici preminulog senatora Džona Mekejna telegram saučešća, ocijenivši da je Mekejn neodvojivi dio novije crnogorske historije.

Kako je naveo u telegramu, Mekejn je bio jedan od najmarkantnijih američkih političara novijeg doba i najagilnijih aktera svjetske politike, kojeg su izuzetno poštovali i njegovi politički neistomišljenici.

Gađajte fabrike, škole, bolnice, bilo šta! Srbi nikad neće zaboraviti ove riječi senatora Mekejna o bombardiranju Jugoslavije 1999. godine.

- On će ostati u trajnom sjećanju našeg naroda kao istinski prijatelj koji je sa žarom pravog pobornika univerzalnih američkih vrijednosti u dužem periodu snažno podržavao demokratski napredak i reformski put nezavisne Crne Gore, doprinoseći bezrezervno njenoj međunarodnoj afirmaciji i punopravnom članstvu u NATO. Klanjamo se njegovim sijenima - zaključio je Ðukanović.

Za kosovskog predsjednika Hašima Tačija Mekejn je "jedan od posljednjih istinskih heroja našeg vremena".

- Narod Kosova i ja lično se pridružujemo porodici, prijateljima senatora Džona Mekejna, kao i cjelokupnoj američkoj naciji u oplakivanju njegovog odlaska. Jedno od posljednjih njegovih putovanja bilo je 2017. na Kosovo, kada sam mu dodijelio naš najviši orden zasluga - naveo je Tači na Twitteru.

On je naveo da Džona Mekejna u Crnoj Gori žale kao čovjeka koji je neodvojivi dio savremene crnogorske historije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također se oglasio na ovoj društvenoj mreži povodom smrti Mekejna.

- Džon Mekejn - vojnik i senator, Amerikanac i pristalica atlantskih integracija. Bit će upamćen i u Evropi i u Sjevernoj Americi po hrabrosti i karakteru, kao i po tome što je snažno podržavao NATO - napisao je Stoltenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.