REGION Predsjednik Crne Gore oprostio se od američkog političara

Đukanović: Senator Mekejn je neodvojivi dio crnogorske historije

Za kosovskog predsjednika Hašima Tačija Mekejn je "jedan od posljednjih istinskih heroja našeg vremena"

Avaz.ba
26.08.2018 13:40

Foto: Arhiv

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović uputio je danas porodici preminulog senatora Džona Mekejna telegram saučešća, ocijenivši da je Mekejn neodvojivi dio novije crnogorske historije.

Kako je naveo u telegramu, Mekejn je bio jedan od najmarkantnijih američkih političara novijeg doba i najagilnijih aktera svjetske politike, kojeg su izuzetno poštovali i njegovi politički neistomišljenici.

Gađajte fabrike, škole, bolnice, bilo šta! Srbi nikad neće zaboraviti ove riječi senatora Mekejna o bombardiranju Jugoslavije 1999. godine.

- On će ostati u trajnom sjećanju našeg naroda kao istinski prijatelj koji je sa žarom pravog pobornika univerzalnih američkih vrijednosti u dužem periodu snažno podržavao demokratski napredak i reformski put nezavisne Crne Gore, doprinoseći bezrezervno njenoj međunarodnoj afirmaciji i punopravnom članstvu u NATO. Klanjamo se njegovim sijenima - zaključio je Ðukanović.

Za kosovskog predsjednika Hašima Tačija Mekejn je "jedan od posljednjih istinskih heroja našeg vremena".

- Narod Kosova i ja lično se pridružujemo porodici, prijateljima senatora Džona Mekejna, kao i cjelokupnoj američkoj naciji u oplakivanju njegovog odlaska. Jedno od posljednjih njegovih putovanja bilo je 2017. na Kosovo, kada sam mu dodijelio naš najviši orden zasluga - naveo je Tači na Twitteru.

On je naveo da Džona Mekejna u Crnoj Gori žale kao čovjeka koji je neodvojivi dio savremene crnogorske historije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također se oglasio na ovoj društvenoj mreži povodom smrti Mekejna.

- Džon Mekejn - vojnik i senator, Amerikanac i pristalica atlantskih integracija. Bit će upamćen i u Evropi i u Sjevernoj Americi po hrabrosti i karakteru, kao i po tome što je snažno podržavao NATO - napisao je Stoltenberg.
NA VRH