NEZADOVOLJSTVO

Federika Mogerini dobila pismo od kosovske opozicije

Protive se korekciji granica

Arhiv

CDM

13.9.2018

Opozicione stranke u Skupštini Kosova uputile su visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini (Federica Mogherini) pismo u kome se protive korekciji granica.

U pismu koje su jučer uputili Demokratski savez Kosova, pokret Samoopredjeljenje, Socijaldemokratska partija i Alternativa, zahtijeva se da se finalni dio dijaloga sa Srbijom zasniva na jasnim principima i jasnom okviru i da se ne ostavlja po strani državni subjektivitet Kosova.

Odgovornost je Skupštine Kosova da usvoji platformu za dijalog s dvotrećinskom većinom da bi se osigurala legitimnost procesa. Svaki drugi način je predodređen na neuspjeh - navodi se u pismu upućenom  Mogerini. 

U pismu se ocjenjuje da se puna normalizacija odnosa s Beogradom može postići samo međusobnim priznanjem.

- Konačni sporazum sa Srbijom treba omogućiti Kosovu hitno učlanjenje u međunarodnim organizacijama, prije svega Ujedinjenim narodima, kao i da otvori put ka učlanjenju u EU i NATO - navodi se u pismu.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti naišao je na svom Facebook profilu da je u pismu izraženo nezadovoljstvo opozicije koja, kako je naveo, predstavlja 60 posto građana Kosova u vezi s idejom o razmjeni teritorija ili korekciji granica.

- Te ideje neće imati podršku i svaki sporazum koji proizlazi iz takvih ideja neće biti podržan - naveo je Hoti na Facebook.

Facebook

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.