CRNA GORA

Podgorički istražni zatvor: Dio zatvorenika štrajkuje glađu, u jednoj od soba podmetnut požar

U odnosu na taj incident se preduzimaju sve radnje i mjere

Vijesti.me

Vijesti.me

22.10.2018

Jedan broj zatvorenika smještenih u podgoričkom istražnom zatvoru stupio je danas u štrajk glađu da bi izrazili nezadovoljstvo uvjetima zdravstvene zaštite, ostvarivanjem prava na šetnju i smještajem zatvorenika Vladimira Ulame.  

Kako se navodi u saopćenju ZIKS-a, prije stupanja u štrajk, u ventilacioni otvor jedne od soba u kojoj su smještena zatvorena lica podmetnut je požar. 

U odnosu na taj incident poduzimaju se sve radnje i mjere u cilju utvrđivanja odgovornosti vinovnika ovog događaja. Iz ZIKS-a poručuju da je zdravstvena zaštita pritvorenim licima dostupna 24 sata dnevno.  

Kad zdravstvena služba u Zavodu nije u mogućnosti da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu pritvorenim licima, ona se ostvaruje u okviru javnog zdravstvenog sistema, i to Kliničkom centru, odnosno specijalnim bolnicama, o čemu se obavještava predsjednik suda koji vrši nadzor nad pritvorenim licem - dodaje se u saopćenju. 

Po pitanju prava na šetnju zatvorenika iz ZIKS-a su poručili da će svim zatvorenicima osigurati šetnju na otvorenom prostoru u dijelu namijenjenom za šetnju, najmanje dva sata dnevno, što će, kako dodaju, osigurati produžavanjem vremenskog perioda u kojem se realiziraju šetnje pritvorenika u ovom zatvoru, a vodeći računa o sigurnosnim i drugim uvjetima koje treba uzeti u obzir prilikom realizacije šetnje koji su bili odlučujući za skraćenje vremena za šetnju.

Vladimir Ulama je jedan od optuženih za ubistvo Petrovčanina Nemanje Medina 2016. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.