SIGURNOST Vlada je dobila višepartijsku podršku, uprkos oštrom protivljenju konzervativaca

Poslanicima koji su glasali za promjenu naziva Makedonija dodatna policijska zaštita

Metju Palmer (Matew Palmmer) danas je posjetio Skoplje

Srna
22.10.2018 21:11

Foto: Arhiv

Poslanicima koji su u Sobranju podržali promjenu naziva Makedonija u Republika Sjeverna Makedonija obezbijeđena je dodatna policijska zaštita, izjavio je makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.  

On je rekao da će svih 80 poslanika, koji su podržali pokretanje ustavnog postupka potrebnog za promjenu imena države, imati dodatnu zaštitu policije, usljed prijetnji koje je dobilo nekoliko poslanika i članovi njihovih porodica.  

Makedonski parlament je u petak, 19. oktobra, sa 80 glasova "za", naspram 39 glasova "protiv", podržao prijedloge dopuna zakona, kojim se omogućuje promjena imena države.  

Vlada je dobila višepartijsku podršku, uprkos oštrom protivljenju konzervativaca iz redova opozicije, koji tvrde da je najmanje trojici poslanika ponuđeno mito, javljaju agencije. 

Promjenom imena države riješit će se dugogodišnji spor Makedonije i Grčke, koji je sprečavao tu bivšu jugoslovensku republiku na putu pridruživanja NATO savezu i EU.

Zvaničnici zapadnih zemalja podržali su sporazum o promjeni imena, koji bi mogao da umanji uticaj Rusije na Balkanu.  

Zamjenik asistenta američkog državnog sekretara Metju Palmer (Matew Palmmer) danas je posjetio Skoplje i pohvalio odluku Sobranja.  

- Sporazum je ključan za put Makedonije ka EU i NATO savezu - izjavio je Palmer.

NA VRH