REGION

Haradinaj: Vučić nam nudi priznanje uz pristanak na razmjenu teritorija

Mi to nećemo učiniti – umjesto toga ćemo se usprotiviti onima koji pokušavaju da nas iskoriste

Haradinaj: Srbija krši Briselski sporazum. Arhiv

Avaz.ba

29.11.2018

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj napisao je u autorskom tekstu za "Washington Post" da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić navodno, uz podršku Rusije, nudi priznavanje u zamjenu za dio teritorije Kosova.

Haradinaj tvrdi da Srbija "želi da stvori etnički čistu državu, da oduzme ljudima državljanstvo i protjera ih iz njihovih domova", što je, kako navodi, previsoka cijena.

On je naveo da se od "njegove zemlje" traži da ''načini nemoguć izbor koji bi umanjio žrtve američkih vojnika, ugrozio stabilnost regiona i zaprijetio američkim saveznicima", prenose agencije.

- Pred stalnim napadima iz Srbije, čiji je cilj ugrožavanje našeg suvereniteta, sigurnosti i prosperiteta, ima nekih koji bi voljeli da se Kosovo uvuče u takozvano mirno etničko čišćenje na Balkanu. To je kratkovidni pokušaj da se popusti pred nasilnikom u nadi da će nasilje prestati. Mi to nećemo učiniti – umjesto toga ćemo se usprotiviti onima koji pokušavaju da nas iskoriste, a istovremeno ćemo raditi u pravcu dugotrajnog i sveobuhvatnog mira - naveo je Haradinaj.

Haradinaj je napisao da su "Srbija i njen saveznik Rusija" odbili da priznaju suverenitet Kosova i da su se borili da blokiraju prijem Prištine u UN-u, kao i da je Srbija, "kršeći Briselski sporazum" o normalizaciji odnosa, radila ka tome da blokira put Prištine ka članstvu u EU i u mnogim međunarodnim organizacijama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.