REAKCIJE Šeficu diplomatije šokirao ambasador u BiH

Pejčinović Burić: Kad sam ga vidjela na proslavi u Banjoj Luci, mislila sam da je fotomontaža

Nikada nisu učestvovali u obilježavanju dana RS

Jutarnji.hr

Marija Pejčinović Burić

Foto: Arhiv


Hrvatska nikada nije sudjelovala u proslavi toga dana i tako je trebalo biti i ovaj put - rekla je Pejčinović Burić u razgovoru za Dnevnik HRT-a i ocijenila da je odlazak veleposlanika Ivana Del Vekija (Vechio) bila pogrešna odluka i procjena.

Ministrica je napomenula kako je, kada je vidjela Del Vekija na fotografijama iz Banja Luke, mislila da je riječ o montaži.

Ona je istaknula kako Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova nije bilo upoznato s amasadorovom odlukom da nazoči proslavi neustavnog dana Republike Srpske, odbacivši spekulacije da je on imao "znak" iz Zagreba. 

- On tamo tog dana nije trebao biti - naglasila je Pejčinović Burić, ističući da njegov odlazak na tu proslavu predstavlja veliko iznenađenje, posebno stoga što joj tokom svog mandata nikada nije nazočio.

Ustavni sud BiH taj je praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim.

Ministarstvo je ranije saopćilo da nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vekija u Banju Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i da je on zbog toga povučen u Zagreb na konsultacije.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije.

Ambasador Del Vekio, s kojim se tokom dana sastala pojasnio joj je, rekla je šefica hrvatske diplomatije, da je u Banju Luku otišao jer je to protumačio kao poziv predsjedavajućeg predsjedništva BiH.

Dodala je da je Del Vekio dosad bio iznimno angažiran na svojim poslovima u BiH te je stoga, rekla je, ova njegova odluka dodatno iznenađujuća.

Ministrica je dodala da će se odlučiti o daljnjim koracima te konstatirala da je mandat ambasadora ionako prošao.

Više o temi Marija Pejčinović Burić

NA VRH

Podijeli članak na