POSLJEDICE RATA

Vijeće Europe: Rat donosi posebne oblike nasilja prema ženama

Dok i dalje svjedočimo užasima rata u Ukrajini, pozivam na dogovor o humanitarnim koridorima koji su ključni za omogućavanje sigurnog prolaza hiljada izbjeglih koji bježe od smrti i uništenja – većinom žena i djece, rekla je Pejčinović Burić

Pejčinović Burić: Rat donosi nasilje prema ženama. VIJEĆE EVROPE

S. S.

8.3.2022

Invazija na Ukrajinu podsjeća da je rat uvijek povezan s nasiljem nad ženama i djevojkama, saopćila je povodom Međunarodnog dana žena generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić.

- Dok i dalje svjedočimo užasima rata u Ukrajini, pozivam na dogovor o održivim humanitarnim koridorima koji su ključni za omogućavanje sigurnog prolaza hiljada izbjeglih koji bježe od smrti i uništenja – većinom žena i djece - napisala je Pejčinović Burić.

Pohvala za solidarnost članica

Vijeće Evrope je organizacija koja okuplja 47 država šireg evropskog područja, a među članicama je i Rusija, ali njeno djelovanje u radu organizacije suspendirano je nakon napada na Ukrajinu.

Pejčinović Burić je pohvalila solidarnost članica Vijeća koje su izrazile solidarnost i pružile pomoć više od 1,7 miliona ljudi izbjeglih iz Ukrajine, pritom izdvojivši Poljsku.

  

Žene su također ugrožene

- Suočeni smo s tmurnom činjenicom da je rat uvijek povezan s posebnim oblicima nasilja nad ženama i djevojkama - upozorila je bivša hrvatska šefica diplomatije.

Smatra da za vrijeme bijega postoji i mogućnost različitih vidova nasilja prema ženama.

-Dok pokušavaju pobjeći od sukoba, žene i djevojke su još ranjivije, prijeti im nasilje, seksualno zlostavljanje i silovanje - napisala je, dodavši kako im je stoga potrebna posebna vrsta podrške i zaštite, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.