STAVOVI

Haradinaj: Ne komuniciramo s UNMIK-om, nema korekcije granice sa Srbijom

Premijer Kosova smatra kako je dijalog moguć, ali bez uvjetovanja

Ramuš Haradinaj. Arhiv

Avaz.ba

6.2.2019

Ramuš Haradinaj, premijer Kosova, izjavio je da je Kosovo prekinulo komunikaciju s Privremenom administrativnom misijom UN-a na Kosovu (UNMIK), jer smatra da pisma koja ova misija šalje UN-u nisu odraz istine, prenosi CDM.

Ova izjava je uslijedila nakon što je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) ocijenio da je najveći problem u odnosima Beograda i Prištine taksa od 100 posto na robu iz Srbije. 

Mi ne komuniciramo više s njima. Ljudi UNMIK-a pišu ta pisma i šalju ih tamo. Ne smatram da je to odraz istine. Tenzije između Kosova i Srbije, ako baš hoćemo tako, stvorio je rat, nanesene štete i veliki bol, kao i nerješavanje odnosa jednim ugovorom o priznanju. Dok nema priznanja, normalno je da će biti i tenzija - izjavio je Haradinaj prilikom posjete fabrici za preradu krompira u Pestovi, općina Vučitrn. 

Haradinaj je također rekao da neće biti nikakve korekcije granice između Kosova i Srbije, te da je Kosovo spremno za jedan sporazum koji regulira sve teme, a ne za sporazum čiji su cilj teritorij i granica. 

Ova izjava uslijedila je dan nakon što je predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio u Njujorku da će korekcija granice biti dio konačnog sporazuma Kosova i Srbije.

On je ponovio da je Kosovo spremno za dijalog, ali bez uvjetovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.