STAVOVI Prekinut dijalog sa Privremenom administrativnom misijom UN-a

Haradinaj: Ne komuniciramo s UNMIK-om, nema korekcije granice sa Srbijom

Premijer Kosova smatra kako je dijalog moguć, ali bez uvjetovanja

Avaz.ba
06.02.2019 16:55

Ramuš Haradinaj

Foto: Arhiv

Ramuš Haradinaj, premijer Kosova, izjavio je da je Kosovo prekinulo komunikaciju s Privremenom administrativnom misijom UN-a na Kosovu (UNMIK), jer smatra da pisma koja ova misija šalje UN-u nisu odraz istine, prenosi CDM.

Ova izjava je uslijedila nakon što je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) ocijenio da je najveći problem u odnosima Beograda i Prištine taksa od 100 posto na robu iz Srbije. 

Mi ne komuniciramo više s njima. Ljudi UNMIK-a pišu ta pisma i šalju ih tamo. Ne smatram da je to odraz istine. Tenzije između Kosova i Srbije, ako baš hoćemo tako, stvorio je rat, nanesene štete i veliki bol, kao i nerješavanje odnosa jednim ugovorom o priznanju. Dok nema priznanja, normalno je da će biti i tenzija - izjavio je Haradinaj prilikom posjete fabrici za preradu krompira u Pestovi, općina Vučitrn. 

Haradinaj je također rekao da neće biti nikakve korekcije granice između Kosova i Srbije, te da je Kosovo spremno za jedan sporazum koji regulira sve teme, a ne za sporazum čiji su cilj teritorij i granica. 

Ova izjava uslijedila je dan nakon što je predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio u Njujorku da će korekcija granice biti dio konačnog sporazuma Kosova i Srbije.

On je ponovio da je Kosovo spremno za dijalog, ali bez uvjetovanja.

Oglasi

NA VRH