OTKRIVENO

Ko je muškarac osumnjičen za šverc tone kokaina vrijedne 300 miliona eura

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da iza šverca zaplijenjenog tovara stoji Davor T. (31)

Kokain bio spremljen u vrećama

Avaz.ba

27.3.2019

Intenzivnom saradnjom rumunske i srpske policije, u Rumuniji su uhapšeni Vranjanci Tode Krstić (50) i Nenad Cvetković (43) koji su učestvovali u švercu više od tone kokaina zaplijenjene na obali Crnog mora, saznaje Blic.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da iza šverca zaplijenjenog tovara droge u vrijednosti oko 300 miliona eura stoji njihov sugrađanin Davor T. (31). 

Riječ je o kako Blic navodi, a kažu izvori upoznati sa prilikama u srpskom i međunarodnom podzemlju, dobro znanom imenu, ali i čovjeku koji je pod lupom više svjetskih policija. Inače, grupa ovog Vranjanca blisko sarađuje u poslovima sa narkoticima sa škaljarskim klanom, konkretno Filipom Koraćem, i barskom kriminalnom grupom, koju predvodi Alen Kožar. I Korać i Kožar su trenutno pod Interpolovim potjernicama, i za njima se traga.

- Operativna saznanja istražnih organa, koja trenutno provjeravaju i svjetske agencije, ukazuju na to da iza šverca kokaina koji je stigao, kako je utvrđeno dosadašnjom istragom, iz Južne Amerike morskim putem do Rumunije, stoji upravo ovo lice. Obojica uhapšenih vozača, Krstić i Cvetković, takođe su Vranjanci i obojica su zaposleni kao vozači u vranjskoj firmi, koju drži čovjek Davora T. - navodi izvor, blizak istrazi.

Iako pomenuti vozači nisu u švercu u Rumuniji koristili vozila pomenute firme, zanimljivo je i da je prIJe tri godine u Beogradu u akciji Službe za borbu protiv organiziranog kriminala (SBPOK) uhapšen Vranjanac Đorđe Garalejić (34), sa 60 kilograma ekstazija, takođe zaposlen kao vozač u istoj firmi.


Za Filipom Koraćem raspisana potjernica

Da podsjetimo, akcija je počela prošle srijede kada je rumunska policija u okrugu Tulča pronašla kilogram kokaina koji je ispao iz kombija bukureških tablica prilikom utovara. Prateći rutu kretanja droge i osumnjičenih, policija je dva dana kasnije na obali Crnog mora, nedaleko od mjesta Sveti Đorđe, pronašla prevrnut brod, registrovan u Rumuniji, sa rekordnih 1.040 kilograma kokaina. Šverceri su očigledno traljavo obavili posao, a policija je bila na oprezu i iskoristila trenutak nepažnje. Riječ je o čistom kokainu, a njegova tržišna vrijednost iznosi blizu 300 miliona eura.

- Kokain je trebalo da bude prošvercovan kopnom ka zemljama Zapadne Evrope, što je, između ostalih, bio zadatak i dvojice uhapšenih Srba. Krstić je uhapšen u okrugu Prahova, dok je vozio kamion registriran u Srbiji, dok je Cvetković pokušao da pobjegne iz Rumunije, ali je uhapšen na graničnom prelazu sa Srbijom - objašnjava izvor internet-portala Blic.

Feliks Banila, glavni tužilac u Upravi za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma, rekao je da je temeljna istraga o ovom slučaju počela 20. marta.

- Istraga je izvršena u saradnji sa nadležnim organima iz Srbije. Iz detalja kojima raspolažemo do ovog momenta, u izvršenju ovog zločina učestvovali su i rumunski državljani - izjavio je Banila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.