STAVOVI

Tači: Ako ove godine ne bude sporazuma Kosovo - Srbija, ulazimo u opasnu zonu

Uprkos nedavnim inicijativama za odblokiranje dijaloga, rezultat je nula

Tači: Nedostatak dijaloga. Arhiv

Avaz.baAgencije

24.6.2019

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je danas da, ukoliko ove godine ne bude postignut pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, može doći do opasne zone i destabilizacije cijelog regiona.

- Želimo da jednom za svagda pojasnimo naš odnos kao države s državom Srbijom, što se može postići samo kroz dijalog koji će imati jasne rokove, precizne ciljeve, garancije i međunarodnu podršku SAD i EU. Ne sumnjam da ćemo, ako ove godine ne napravimo pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući u opasnu zonu odnosa koji bi mogli destabilizirati cijeli region - rekao je Tači na otvaranju konferencije "Glas naroda".

Naglasio je da, kako je rekao, nažalost, nedavni događaji nisu obećavajući i da se situacija ne mijenja. 

- Uprkos nedavnim inicijativama za odblokiranje dijaloga, rezultat je nula. Nedostatak dijaloga i perspektive postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je najveći potencijalni rizik za sigurnost i stabilnost Kosova - rekao je on.

Dodao je da su svi svjesni da se ne može čekati još 20 godina da se jednom za svagda okončaju odnosi između Kosova i Srbije. 

- Vrijeme nije naš saveznik. Status quo u ovim izvještajima sa Srbijom je nestabilan. To je jasno dokazano u vašem istraživanju, prema kojem je više od 91 posto ispitanika protiv statusa quo - rekao je Tači.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.