REGION

Pacoli: Želimo da zapadni Balkan ostane prioritet lidera EU

E. Ma. / Avaz.ba

15.7.2019

Sa svečane ceremonije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Prvi zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kosova Behdžet Pacoli (Behgjet Pacolli) ozvaničio je danas početak jednogodišnjeg predsjedavanja Kosova Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), a na tom mjestu zamijenili su BiH.

Prioriteti jednogodišnjeg mandata Kosova su regionalna povezanost u oblasti ekonomije, energetike, infrastrukture i ljudi, borba za ostanak mladih u zemlji i promoviranje mladih umjetnika i turizma.

- Kosovo teži da doprinese okruženju mira, sigurnosti, dobrosusjedskih odnosa, stabilnosti, prevazilaženju podjela i sveobuhvatnog i koherentnog pristupa regionalnoj saradnji i promoviranju evropskih integracija. Kosovsko rukovodstvo će biti nastavak principa povelje SEECP, izjava samita SEECP-a i blisko ćemo sarađivati sa svim zemljama učesnicama SEECP-a i relevantnim regionalnim i međunarodnim strukturama - rekao je Pacoli.

Kosovo se SEECP-u pridružilo 2014. godine, a Pacoli je naveo da su postavljena tri tematska prioriteta.

Prioriteti će biti fokusiranje na povezanosti i korištenju najboljih puteva koji postoje između ekonomija, infrastrukture, energije i ljudi. 

Kao drugi prioritet istakao je pronalazak načina da se na regionalnom nivou ostvari borba za ostanak mladih u svojim zemljama, dok je treći promoviranje kulture i turizma.

- Proces integracije u Evropsku uniju ostaje naš glavni cilj, kroz koji ćemo navesti sve naše prioritete tokom našeg vođenja. Pokušat ćemo da iskoristimo najbolju strategiju zapadnog Balkana, nadajući se i želeći da zapadni Balkan ostane prioritet lidera EU - rekao je Pacoli.

Komentirao je i samit SEECP-a koji se prošle sedmice održao u Sarajevu, na kojem Kosovo nije učestvovalo.

Ponovio je da Kosovo nije tretirano kao druge zemlje, a, po njegovim riječima, to se moglo izbjeći koordinacijom među zemljama. Naglasio je i da je Kosovo svjesno da će imati pojačanu pažnju tokom predsjedavanja SEECP-om, posebno zbog odnosa sa nekim od zemalja regiona.

- Kosovo je odlučno da proizvede pozitivne vijesti - poručio je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.