KOSOVO

Kadri Veselji izbornu kampanju temeljio na navodnom prijateljstvu s Trampom

Američkim medijima predmet šale

Veselji i Tramp. Arhiv

Avaz.ba

5.10.2019

Kadri Veselji (Veseli), predsjednik Demokratske stranke Kosova (PDK) i kandidat za kosovskog premijera na nedjeljnim parlamentarnim izborima, okupirao je pažnju američkih medija na svoju izbornu kampanju, koju temelji na navodnom prijateljstvu s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump). 

Kako piše "New York Post", Veselji se u predizbornoj kampanji predstavlja biračima kao najveći obožavalac američkog predsjednika i sigurni pobjednik predstojećih izbora, računajući na sklonost Albanaca Sjedinjenim Američkim Državama. U kampanji je upotrijebio i ogromni plakat koji prikazuje njih dvojicu, a koji je okačen na jednoj prištinskoj višespratnici. 

Američki list ističe da transparent zahvata površinu od tri sprata stambene zgrade, ali i činjenicu da se Veselji u cijelom životu samo jednom susreo s Trampom, i to vrlo kratko.  

- Za razliku od mojih protivnika, ja sam jedini kandidat koji se zalaže za promociju snažnog partnerstva sa SAD i Trampovom administracijom - rekao je Veselji za "New York Post", koji precizira da je kosovski političar susreo Trampa na molitvenom doručku u Vašingtonu 2017. godine, kada je i nastala fotografija u koju izborni štab PDK polaže puno nade.  

Čelnik PDK dodao je u razgovoru za list da je Tramp na tom događaju "odmah iskazao zabrinutost za Kosovo i regiju u cjelini". Njujorški dnevnik podsjeća da je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, a koju je tokom godina priznalo više od 100 zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke Države. List pritom ukazuje na to da Srbija i pet zemalja članica Evropske unije odbijaju priznati nezavisno Kosovo

List piše i kako je Veselji bio jedan od osnivača i čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) te šef kosovske obavještajne službe (SHIK). Također dodaje da je Veseliju na izborima zakazanim za nedjelju glavna protukandidatkinja Vjosa Osmani, prva kandidatkinja za premijera i članica Demokratskog saveza Kosova (LDK). Uz to, list ocjenjuje da Osmani ima čvrste veze u Sjedinjenim Američkim Državama, u kojima je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta Pitsburg.  

Ogromni plakat koji je Veselji koristio u kampanji. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.