EKONOMIJA

Čadež: Političke odluke utječu na privredna kretanja na zapadnom Balkanu

Ukoliko je politika takva da usporava razvijanje biznisa, samim tim neće biti dovoljno posla, para u budžetu, niti će biti renoviranih škola i bolnica

Marko Čadež. Agencije

Avaz.ba / Srna

26.10.2019

Predsjednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma (KIF) zapadnog Balkana Marko Čadež ocijenio je da političke odluke znatno utječu na privredna kretanja u regionu, zbog čega bi ih političari trebali donositi gledajući na njih iz poslovnog ugla. 

- Politika se ne može odvojiti od ekonomije. To vidimo ne samo po našim primjerima, kao što je odluka Prištine da uvede takse od 100 posto na robu iz centralne Srbije i BiH, već i po najvećim globalnim pitanjima - rekao je Čadež za crnogorske medije.

On je rekao da predstavnici 350 hiljada regionalnih kompanija okupljenih u KIF-u poručuju političarima da iz poslovnog ugla gledaju kako će određivati budućnost ljudi koji ovdje žive.

- Privreda i biznis uvijek gledaju i počinju od onoga što je zajednički interes, a ne od onoga što razdvaja. Ukoliko su političke odluke takve da usporavaju ekonomiju i ne daju da se razvija biznis, samim tim neće biti dovoljno posla, para u budžetu, niti će biti renoviranih škola i bolnica - ocijenio je Čadež. 

Naveo je da je politika itekako danas uzdrmala privredna kretanja i globalnu trgovinu.

- Mi sada vidimo globalna usporavanja svjetske trgovine samo zbog toga što se svi osjećaju nesigurno u tome kako će se razvijati novo geostrateško rivalstvo između najvećih igrača kao što su Kina i SAD, i kako će se u tom slučaju pozicionirati Evropa - rekao je Čadež. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.