REGION

Palmer: Evropska integracija Sjeverne Makedonije uključuje i NATO i EU

Palmer - Zaev: Potvrđena želja za evropskom perspektivom. Agencije

Avaz.ba

31.10.2019

Vašington je posvećen partnerskom i prijateljskom odnosu sa Sjevernom Makedonijom i njenoj evropskoj integraciji, koja uključuje i NATO i EU, izjavio je danas specijalni predstavnik državnog tajnika SAD za Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer).

Tu poruku visoki američki diplomat poslao je nakon sastanka sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, kojim završava trodnevni boravak u Skoplju, prenosi Beta.

Palmer se u prethodna dva dana sreo i sa šefom države Stevom Pendarovskim, ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovom, ministricom odbrane Radmilom Šekerinskom, liderom opozicije oko VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim i liderom najveće albanske stranke Alijem Ahmetijem. 

- Poruka je da su SAD partner i prijatelj Sjeverne Makedonije, mi smo posvećeni tom odnosu i njenoj evropskoj integraciji, što uključuje i NATO i EU. Put Sjeverne Makedonije u NATO je čist, a put u EU smo razjasnili ovdje, u Skoplju, i razjasnit ćemo s našim evropskim partnerima - rekao je specijalni predstavnik državnog tajnika SAD za Balkan.

Palmer je, kako su prenijeli lokalni mediji, istaknuo da je za vrijeme njegove posjete Skoplju potvrđena želja za evropskom perspektivom Sjeverne Makedonije i napomenuo da je imao i sastanke s američkim ambasadorima u jugoistočnoj Evropi, na kojem su “podijeljene perspektive za daljnji razvoj regije”.

Na susretima u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, kako je rekao, imao je konstruktivne razgovore o nedavnim zbivanjima u zemlji, u Briselu i u regiji.

Palmer je rekao da SAD s nestrpljenjem čekaju da Sjeverna Makedonija postane 30. članica NATO-a i da Wašington nastavlja podržavati Prespanski dogovor, koji je, kako je istaknuo, veoma važan za sigurnost i stabilnost regije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.