REGION

Dvije decenije od zločina: Optuženi za ubistvo Ibrahima Dedića nudi skoro 300.000 maraka

U julu 1999. godine na zagrebačkim Sveticama likvidiran je Ibrahim Dedić, kontroverzni bankar

Basa: Određen mu pritvor. Agencije

Avaz.ba

1.2.2020

Optuženi za ubistvo Ibrahima Dedića, bankara iz BiH, Tomislav Viktor Basa, ponudio je nadležnom Sudu u Hrvatskoj jamčevinu od milion kuna u gotovini što je oko 260.000 maraka. Sud je garanciju odbio i odredio mu istražni pritvor u trajanju od mjesec dana.

Podsjetimo, on je uhapšen 21 godinu nakon zločina, piše hrvatski portal Index. Jučer mu je određen jednomjesečni pritvor. 

Voditelj Službe općeg kriminaliteta zagrebačke policije Zvonimir Petrović kazao je da je riječ o višegodišnjem vrlo složenom istraživanju tokom kojeg je proveden veći broj "izvidnih i dokaznih radnji" te vještačenja, među kojima i biološko.  


Basa: Bio van Hrvatske 10 godina. Agencije

Basa je zadnjih godina živio izvan Hrvatske, a policija je nekoliko godina čekala njegov dolazak koji je bio "ključ priče".

U julu 1999. godine na zagrebačkim Sveticama likvidiran je Ibrahim Dedić, kontroverzni bankar, kojega su ubice dočekali na ulazu u njegovu zgradu. Prema pričanju komšija, Dedića su dočekala trojica muškaraca, ubila ga i pobjegla crnim BMW-om njemačkih registracija. Jedan egzekutor je tada ranio drugoga pa je ostao i njegov krvavi trag, ali sve dosad se nije otkrilo tko je ubio bankara.


Dedić ubijen ispred svoje zgrade. Agencije

Ibrahim Dedić je 1989. otvorio prvu privatnu banku u Hrvatskoj i Jugoslaviji na Sveticama, pored stana u kojem je živio. "Promdei banka" je u svojim najboljim danima imala 43 poslovnice po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji i bila teška oko 53 miliona tadašnjih njemačkih maraka. Dedić je 1997. otvorio bankarski koridor između Zagreba i Beograda.

Treba reći i da je sin ubijenog Dedića tužio Republiku Hrvatsku i tražio odštetu od 10 miliona kuna, navodi Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.