REGION

U Sloveniji 480 zaraženih, zabilježena četvrta smrt

Žarište infekcije u Sloveniji i dalje je šire područje Ljubljane

Žarište infekcije u Sloveniji je šire područje Ljubljane. Ilustracija

Avaz.ba

24.3.2020

U Sloveniji je u utorak zabilježen četvrti slučaj smrti od posljedica zaraze koronavirusom, a broj zaraženih porastao je od jučer za 38 te je u 14 sati iznosio ukupno 480 zaraženih osoba, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva.

Do sada je obavljeno 13.812 testiranja, a broj zaraženih i dalje je u porastu.

Premijer Janez Janša izjavio je tokom dana na konferenciji za novinare da se nada smirivanju širenja epidemije ako se svi budu ponašali u skladu sa preporukama o ograničavanju socijalnih kontakata i drugim restriktivnim mjerama. Epidemiolozi, međutim, upozoravaju da ne treba biti previše optimističan, jer vrh epidemije, nakon čega bi uslijedilo smanjivanje dnevnog porasta, još nije dosegnut.

Žarište infekcije u Sloveniji je i dalje šire područje Ljubljane, te regije na sjeveroistoku i istoku zemlje, a barem po jedan slučaj zaraze bilježi se već u više od 100 općina od 212, koliko ih je u Sloveniji.

U utorak je potvrđen i četvrti slučaj umrle osobe zaražene koronavirusom, a riječ je o stanarki doma penzionera u općini Šmarje pri Jelšah, blizu Celja, koja je umrla u dubokoj starosti, ali je uz koronavirus imala i niz drugih bolesti. U tom je domu starijih osoba trenutno potvrđen koronavirus kod 24 stanara i kod 6 zaposlenih.

Slovenija se i dalje priprema za vrh epidemije i dolazak ugroženijih bolesnika u četiri zdravstvene ustanove zadužene za njihovu hospitalizaciju, i to u situaciji kad problem nedostatka maski, rukavica, odnosno zaštitne, ali i medicinske opreme i uređaja za bolesnike još nije riješen.

Budući da za sada količina nabavljenih maski zadovoljava samo osnovne potrebe zdravstvenih ustanova i sličnih kritičnih službi, skupina mladih liječnika u objavi na Twitteru navela je da u smanjivanju prijenosa virusa od inficiranih koji još nisu razvili simptome, mogu pomoći i obične maske izrađene od tekstila, dok za sve sa simptomima mora biti provedena stroga samoizolacija kod kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.