REGION

Tito mu je na samrti priznao svoju najveću grešku koja je postala sjeme razdora

Čovjek koji je osnovao Jugoslaviju, naravno, nije svjedočio krvavom raspadu zemlje

Joška tvrdi da mu se pred kraj života Tito povjerio i priznao “grešku”. Arhiv

Avaz.ba

2.5.2020

Titov unuk Joška Broz tvrdi da mu je djed, jugoslavenski lider, rekao prije smrti da je pogriješio što je 1974. promjenom Ustava olabavio jugoslavenski federalni sistem. 

U telefonskom razgovoru za francusku novinsku agenciju AFP 72-godišnji Joška, koji ponosno nosi ime Josip Broz, prepričava riječi svog djeda. 

Joška tvrdi da mu se pred kraj života Tito povjerio i priznao “grešku” što je dopustio promjenu Ustava iz 1974.

Čovjek koji je osnovao Jugoslaviju, naravno, nije svjedočio krvavom raspadu zemlje, ali je za života shvatio, tvrdi Joška, da je tim Ustavom posijano sjeme razdora.

- Od jedne države, stvorili smo osam manjih (...) i sve se razmrvilo, to je moja najveća greška - prepričava Joška Titove riječi, priznanje koje moćan vladar ne bi izrekao u javnosti.

S Ustavom iz 1974. ili bez njega, mnogi smatraju da je Titova smrt bila ta koja je oglasila smrtno zvono za zemlju koju je podigao iz pepela Drugog svjetskog rata, prenosi "Jutarnji list".

Jugoslaviju, kolaž naroda i vjera, na okupu su držali harizma njenog vladara i njegov represivni aparat.

Jugoslaviju, kolaž naroda i vjera, na okupu su držali harizma njenog vladara i njegov represivni aparat. Arhiv

I dok jedni Tita hvale da je od Jugoslavije napravio jednu od najprosperitetnijih komunističkih zemalja, kritičari ističu zatvaranje političkih disidenata i represivno suzbijanje historijskih razmirica između raznih etničkih zajednica koje su se devedesetih vratile još snažnije. 

Joška, jedan od šestero unučadi, imao je priliku da vidi i drugo lice svog djeda, kojeg su mnogi smatrali većim od života. Iako je bio državnik poznat po ekstravagantnim zabavama i životnom stilu bonvivana, Tito je volio i jednostavne stvari, kaže Joška, sin Žarka Broza.

On je sa sestrom Zlaticom do svojih tinejdžerskih dana živio s Titom na Dedinju.

- Bio je vrlo opušten u krugu porodice, volio je da jede ribu i piletinu, dva jela u kojima nije mogao da uživa na zvaničnim večerama, jer se jedu prstima - sjeća se Joška.

Naučio nas je da živimo od svog rada i da ne koristimo porodično prezime, govori Joška, koji je bio policajac i vlasnik restorana. Sada je član male neokumunističke stranke, koju je sam osnovao i uvjetni je titoista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.