LJUBLJANA Proces urađen u skladu sa zakonom

Slovenski ustavni sud odbio žalbu Agrokora na zapljenu dionica Mercatora

Zakon ne omogućava da stranka u žalbenom postupku podnosi inicijativu za početak postupka za ocjenu ustavnosti propisa

Fena

Agrokor

Foto: Avaz


Slovenski ustavni sud odbacio je žalbu "Agrokora" na odluku prekršajnog suda u Ljubljani prema kojoj je odluka slovenskog regulatora za tržišno natjecanje o zapljeni dionica "Mercatora" kao sredstvu naplate kazne od 53,9 miliona eura bila zakonita.

"Mercator" je na tu odluku suda podnio ustavnu žalbu, no ustavni suci su je jednoglasno odbili, utvrdivši da za žalbu ustavnom sudu nema pravne osnove. Time je odluka o zapljeni dionica kojom se zapravo onemogućuje prijenos "Mercatora" na grupu Fortenova, nasljednicu posrnulog koncerna, postala pravomoćna, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Kako je navedeno u saopćenju ustavnog suda, "Agrokor" je uz žalbu na odluku prekršajnog suda podnio i prijedlog za početak ocjene ustavnosti zakonskog propisa temeljem kojega je izvršena zapljena dionica u svrhu naplate prekršajne kazne.

- Zakon ne omogućava da stranka u žalbenom postupku podnosi inicijativu za početak postupka za ocjenu ustavnosti propisa. U slučaju da bi ustavni sud smatrao kako se zakonske odredbe koje se osporavaju temelje na protuustavnim i nezakonitim propisima, onda bi ocjenu njihove ustavnosti proveo po svojoj službenoj dužnosti - navodi se u presudi ustavnog suda.

  • "Mercator" podnio ustavnu žalbu

    "Mercator" podnio ustavnu žalbu

    Foto: Avaz


Prekršajni sud u Ljubljani je "Agrokoru" za slovenske prilike, ali i prema ranijoj praksi državnog regulatora Agencije za tržišno natjecanje (AVK), izrekao neuobičajeno visoku kaznu zbog preuzimanja manje kompanije "Costella" koja ima svega milion eura prihoda godišnje.

"Agrokorova" uprava tada je ustvrdila da je kazna donesena čak tri godine nakon što je operacija kupnje te tvrtke provedena, još u vrijeme kad je "Agrokor" vodio Ivica Todorić, o čemu nova uprava koncerna ništa nije znala.

Do zapljene dionica došlo je krajem prošle godine, u vrijeme zahlađenja odnosa između slovenskog ministra privrede Zdravka Počivalšeka i čelnih ljudi Fortenove.

Počivalšek, koji je ministar za privredu i u sadašnjoj vladi, tada je insistirao da se prijenos dionica "Mercatora" s "Agrokora" na Fortenovu provede uz produženje sporazuma sa slovenskim dobavljačima, s time da oni dobiju privilegiran položaj na policama trgovačkog lanca.

Čelništvo Fortenove tada je odbilo potpisati takav sporazum, a Fortenova je tada Evropskoj komisiji prijavila Počivalšeka zbog utjecaja na tržište, što je dodatno ohladilo odnose uprave Fortenove i slovenske strane.

NA VRH

Podijeli članak na