ANALIZA

Milo ili četničke vojvode: Bošnjacima ne smije biti svejedno

Poseban senzibilitet i zainteresiranost za rasplet nedjeljnih izbora u Crnoj Gori trebali bi imati i Bošnjaci iz BiH, koje je ujedala zmija iz iste velikosrpske rupe

Đukanović: Bio na čelu borbe za nezavisnost 2006. godine. Agencije

Piše: Fadil Mandal / Avaz.ba

28.8.2020

Crna Gora u nedjelju glasa na parlamentarnim izborima. Preciznije, njeni građani odlučuju da li će Crna Gora, kao građanska i demokratska država, nastaviti siguran put prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ili će je nacionalistička politička klika okupljena pod svetosavskim kišobranom Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Amfilohija Radovića gurnuti u pogubni status nove ruske gubernije, odnosno trećerazredne srpske pokrajine.  

Prvi put pred sličnim povijesnim izazovom Crna Gora je bila 2006. godine. Tada je pokret za nezavisnost i obnovu crnogorske državnosti na čelu sa Milom Đukanovićem, uz plebiscitarnu podršku nacionalnih manjina, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata, na referendumu ostvario ubjedljivu pobjedu.

Veliki ulog na stolu

Đukanović je uvjeren da će sličan rezultat ponoviti i 30. avgusta, ali brojni analitičari i dobronamjerni simpatizeri nezavisne i suverene Crne Gore upozoravaju da i njegovi protivnici dobro znaju kakav je ulog na stolu i da neće tako lahko propustiti možda i posljednju šansu da „zalutalu ovčicu“ vrate u stado svog beogradskog pastira. 

Kad je u pitanju regionalni kontekst, poseban senzibilitet i zainteresiranost za rasplet nedjeljnih izbora u Crnoj Gori trebali bi imati i Bošnjaci iz BiH, koje je ujedala zmija iz iste velikosrpske rupe.

Generalno, nema razlike između običnog Bošnjaka iz Sarajeva, Tuzle ili Bihaća, ili onog iz Rožaja, Bijelog Polja, Pljevalja ili Plava, kada je u pitanju izbor između politike koju personificiraju ovovremene četničke vojvode i poštovaoci lika i užasnih nedjela ratnih zločinaca Draže Mihajlovića i Pavla Đurišića na jednoj strani, i politike koju simbolizira Milo Đukanović, koja se oslanja na antifašističku tradiciju crnogorskih partizana i zagovara jednakopravnost svih građana i naroda koji žive u Crnoj Gori.

Međutim, ovosedmično upozorenje lidera Saveza za bolju budućnost i bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudima Radončića da i u Sarajevu postoje propagandni centri koji su se uhvatili u obavještajno kolo sa ruskim imperijalistima i srpskim nacionalistima u namjeri da na sve naćine potkopaju očekivanu izbornu pobjedu Mila Đukanovića, otkriva da i kod Bošnjaka ima radikalnih i kratkovidih avanturista koji očito ne shvataju da se u nedjelju u Podgorici, između ostalog, brani i pravo Bosne i Hercegovine da se u miru razvija kao nezavisna država ravnopravnih građana i naroda, bez straha od proždrljive velikodržavne nemani iz Beograda.  

Amfilohije: Ideologija mračnjaštva i negiranja Crne Gore. Agencije

U političkom smislu, u pitanju je eklatantan primjer nedopustivog mješanja u izborni proces u susjednoj, prijateljskoj zemlji. 

Da stvar bude teža i nerazumnija, BiH, na primjer, jedino sa Crnom Gorom ima potpisanu i ratificiranu međudržavnu granicu. Dakle, ne sa Srbijom, ne sa Hrvatskom, nego samo i jedino sa Crnom Gorom, ćlanicom NATO saveza.

Također, Skupština Crne Gore još 2009. godine je prva u regionu prihvatila Rezoluciju evropskog parlamenta i osudila genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, a crnogorski predsjednik Milo Đukanović u brojnim intervjuima bez ikakvog ustezanja govori o genocidu u Srebrenici i jasno adresira odgovornost srpskog vojnog, političkog i crkvenog vođstva za taj genocid.


Osvjedočeni negator genocida

Za razliku od, na primjer, predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji logistički i na svaki drugi način otvoreno podržava prosrpsku i pročetničku opoziciju u Crnoj Gori, i koji je osvjedočeni negator genocida u Srebrenici.

Na toj personalnoj ravni, nije teško procijeniti koga će u nedjelju podržati Bošnjaci u Crnoj Gori i kakav stav o tome imaju Bošnjaci u BiH.

Izbor je zapravo jednostavan - podršku daleko prije i više zaslužuje Milo Đukanović, koji se, primjerice, nedavno u Rožaju prilikom posjete uglednoj bošnjačkoj porodici Hadžić izuo ispred kućnih vrata i tako pokazao poštovanje i tanani osjećaj za međunacionalni sklad, nego Aleksandar Vučić, koji je svojevremeno sa cipelama ušao u Begovu džamiju u Sarajevu, demonstrirajući tako, u najmanju ruku, nerazumjevanje i nedostatak znanja i poštovanja prema drugim narodima i drugoj kulturi.

Bošnjačka stranka siguran partner

Bošnjačka stranka u Crnoj Gori u protekle četiri godine bila je članica vladajuće koalicije sa DPS-om, Socijaldemokratima i Liberalnom partijom. Tu su i predstavnici albanskih partija i Hrvatske građanske inicijative.

Prema onome što govori lider BS-a, Rafet Husović, saradnja sa Đukanovićevim DPS-om bit će nastavljena i nakon izbora 30. avgusta.

Inače, Bošnjačka stranka je jedina stranka iz Crne Gore koja je punopravna članica Evropske narodne partije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.