REAKCIJE

Žene u crnom: Pamtimo Vučićevo uživanje u pogledu na opkoljeno Sarajevo

Navode da pamte i sve napade njegovih, kako kažu, zvaničnih i nezvaničnih batinaša posljednjih godina

Žene u crnom. Arhiv

Avaz.ba

5.9.2020

Organizacija "Žene u crnom" osudile su sporazum koji je potpisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a koji predviđa preseljenje srbijanske ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.

- U okupiranom Jerusalemu 14. maja 2018. proslavljano je otvaranje ambasade SAD-a, u isto vreme u Gazi je u eskalaciji izraelskog državnog terora ubijeno 60, a ranjeno preko 2.000 ljudi.  Tog dana u Beogradu smo protestovali protiv okupacije Palestine i izrazili svoju solidarnost s građanima i građankama Palestine. Premještanje ambasada iz Tel Aviva u Jerusalem i priznavanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela predstavlja dio "udruženog zločinačkog poduhvata" aktuelnih vlasti SAD-a i Izraela, koji za cilj ima uništavanje svake mogućnosti da Palestinci i Palestinke na svojoj zemlji budu slobodni. Vlasti Srbije nisu propustile da daju svoj skromni doprinos ovom procesu te su se jučerašnjim sporazumom obavezale da premeste ambasadu Srbije u Jerusalem. Aleksandar Vučić, potpisnik ovog sporazuma, još jednom je pokazao svoju osobinu da se dodvorava moćnima, a satire i ponižava slabije. Pamtimo njegovo uživanje u pogledu na opkoljeno Sarajevo, pamtimo kako je u danima kada se dešavao genocid u Srebrenici, pozivao na ubistvo "100 Muslimana za 1 Srbina - navele su "Žene u crnom". 


vidimo i njegovu poniznost prema njegovim "investitorima". Arhiv

Navode da pamte i sve napade njegovih, kako kažu, zvaničnih i nezvaničnih batinaša posljednjih godina.

- S druge strane, vidimo i njegovu poniznost prema njegovim "investitorima" i poslovnim partnerima, svakome ko je moćan i ima novca, kojima na raspolaganje stavlja živote, vodu, čist vazduh i budućnost građana i građanki Srbije. Otuda ne čudi što se Vučić stavio na stranu trenutno najvećeg neokolonističkog i eksplotatorskog projekta - izraelske okupacije Palestine. Borimo se za svijet u kojem će Palestina biti slobodna, za svijet bez Vučića, Trampa i Netanjahu - navedeno je u reakciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.