TURSKA

Vučić sa Erdoanom o trilaterali u Sarajevu

Dvojica predsjednika razgovarala su i o regionalnim odnosima, kako mogu "čuvati mir i stabilnost"

Avaz.ba / Srna

Srdačan razgovor dvojice lidera

Foto: Anadolija


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa turskim predsjednikom Redžepom Taipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) razgovarao o formiranju velike industrijske zone u Vojvodini i trilateralnom sastanku Srbije, BiH i Turske, koji bi trebalo da bude održan kada prođe "korona period".

- Razgovarali smo o novim bilateralnim susretima u Srbiji, ali i o trilateralnom sastanku između Srbije, Turske i BiH, koji je, inače, trebalo da se održi u Sarajevu, odnosno da to obavimo čim prođe ovaj korona period - rekao je Vučić.

Dolazak velikog broja kompanija

On je istakao da mu je Erdoan izašao u susret u vezi sa formiranjem industrijske zone u Vojvodine, čime bi Srbija mogla da riješi pitanje nezaposlenosti, rasta BDP-a, povećanja plata i penzija, što bi bio strahovit podsticaj za rast ekonomije.

Vučić je rekao za Televiziju "Pink" da ta industrijska zona znači da će doći veliki broj turskih kompanija, koje će otvoriti sjedište u Srbiji.

- Vjerujem da ćemo imati ozbiljniju saradnju i od poljoprivrede i odbrambene industrije sa Turskom... Mi hoćemo da privučemo najbolje njemačke, turske i sve druge investitore. Zato će Srbija da snaži i jača dalje - rekao je Vučić.

On kaže da je sa Erdoanom razgovarao i o regionalnim odnosima, kako mogu da čuvaju mir i stabilnost, kako da Turska pomogne tim procesima, kao i o saradnji u međunarodnim organizacijama i institucijama, gdje je tražio razumijevanje za srpske pozicije.

Vučić je rekao da je sa Erdoanom razgovarao o političkoj saradnji dvije zemlje, kao i o infrastrukturnim projektima koji se rade, te da se sreo i sa predstavnicima kompanija koje rade na autoputu Kuzmin-Sremska Rača-Bijeljina.

Ne želi nove sukobe

On je dodao da se razgovarali i o svim sporazumima, uključujući vašingtonski, kao i o odnosu prema Prištini, da su saslušali jedan drugog, kao i da je Erdoan pokazao veliko poštovanje prema Srbiji.

Vučić je istao da je imao važan dvosatni razgovor „u četiri oka sa Erdoanom, koga smatra prijateljem Srbije“.

Govoreći o sukobu Turske i Grčke, Vučić je podsjetio na riječi kralj Aleksandra, koji je rekao da je Srbija svoje sukobe sa Turskom završila.

- Ne želimo nikakve sukobe sa Turskom, želimo dobre odnose, ali s druge strane, imamo i naše grčke prijatelje. Srbija ima svoj put mira, ekonomskog napretka i to su naši interesi. Poštujemo ljude koji pokazuju respekt prema našoj zemlji - rekao je Vučić i dodao da je za Srbiju najvažniji put ekonomskog rasta.

Više o temi Aleksandar Vučić

TELEGRAM SAUČEŠĆA
Vučić o poginulim pilotima: Zemlja je izgubila heroje
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na