POSLJEDNJI SUSRET

Ovako je Jevrem Brković govorio o Karadžiću: Niko nije mogao pretpostaviti da će se pretvoriti u zločinca

Radovan me pitao kako sam, a ja sam mu rekao da sam ja dobro, ali da on nije, kazao je u jednom od intervjua Brković

A. J.
  • Brković je preminuo u 88. godini

    Brković je preminuo u 88. godini

    Foto: Arhiv


Poznati književnik i jedan od najboljih crnogorskih pjesnika 20. stoljeća Jevrem Brković preminuo je u 88. godini.

Brković je rođen 29. decembra 1933. godine u Seocima u Piperima.

Pokretač je i urednik biblioteke "Grlica", gdje su objavljivane prve knjige crnogorskih pjesnika. Bio je predsjednik UKCG-a, član Predsjedništva Saveza književnika Jugoslavije, a kao prvi čovjek UKCG-a, pokrenuo je i uređivao ediciju "Doclea".

Bio je dugogodišnji urednik kulturnog programa Radija Titograd. Inicijator je i jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra, CDNK i DANU, čiji je prvi predsjednik. Bio je osnivač, vlasnik i glavni i odgovorni urednik "Crnogorskog književnog lista".

Zbog političkih prilika u Crnoj Gori, Brković je 1991. emigrirao u Hrvatsku, gdje je živio i radio do 1999. godine. Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabran je 18. decembra 2015., a za redovnog 18. decembra 2018. godine.

Dobitnik je  Trinaestojulske nagrade, Decembarske nagrade, Nagrade Udruženja književnika Crne Gore, Nagrade Ratkovićeve večeri poezije, Povelje Gorana Kovačića...

Poznavao je osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića kao studenta, ljekara i poluuspješnog pjesnika te prijatelja.

Kada su počele burne godine dirigovane iz Beograda pod Slobodanom Miloševićem, dio Bosne je uvijek bio jedna beogradska stanica, koja je imala svoje poslušnike, smatra Brković.

- Radovan se počeo mijenjati i na jednom prijemu, naučnom skupu, kod akademika Muhameda Filipovića uoči samog rata, Radovan me pitao kako sam, a ja sam mu rekao da sam ja dobro, ali da on nije. To je bio naš posljednji susret. Neshvatljivo je to šta je to u čovjeku koji je od jednog pjesnika, ljekara, Crnogorca iz sirotinjske porodice ispod Durmitora, mada mu je otac bio četnik, napravilo takvog zločinca da niko od nas, njegovih prijatelja, nije mogao ni osjetiti ni pretpostaviti da će sutra taj čovjek biti jedan od najvećih zločinaca u drugoj polovini 20. stoljeća - kazao je Brković u jednom od intervjua.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na