OBRATIO SE NA RUSKOM

Vučić rekao Putinu: "Torlak" je efikasan kao kalašnjikov

Istaknuto je da je efikasna borba protiv koronavirusa moguća samo udruženim naporima na globalnom nivou

Aleksandar Vučić. Arhiv

A. K.

4.6.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je obraćajući se predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da je Institut "Torlak" efikasan kao kalašnjikov.

Vučić se obratio na ruskom jeziku, te istakao da mu je velika čast i lično zadovoljstvo što je u prilici da označi početak proizvodnje vakcine "Sputnjik V" u Srbiji.



Saradnja dvije zemlje

Zahvalio je Rusiji i ruskom predsjedniku na podršci koju su pružili Srbiji tokom borbe s koronavuirusom, navodeći da je saradnja dvije zemlje u toj borbi rezultirala danas tim da se u Srbiji počne s proizvodnjom ruske vakcine.

Prema njegovim riječima, Srbija je prva izrazila želju da se upozna s tehnikom i naručila potreban materijal za proizvodnju vakcine.

- Humanost predsjednika Putina i ruskog naroda pomaže Srbiji da povrati Institutu "Torlak" mjesto međunarodnog i regionalnog centra za proizvodnju vakcine - kazao je Vučić.


Borba protiv virusa

Vučić i Putin su poručili da se protiv koronavirusa može izboriti samo udruženim snagama na globalnom nivou.

Putin je istakao da je efikasna borba protiv koronavirusa moguća samo udruženim naporima na globalnom nivou, a da je upravo vakcina potrebna za očuvanje zdravlja i života ljudi.

Kako je naveo, Rusija je otvorena za saradnju sa svim zemljama.

- To je naš principijelni stav. Otvoreni smo za saradnju sa svima u oblasti epidemiološke sigurnosti - kazao je Putin koji se, kao i predsjednik Vučić obratio putem videolinka.

Podsjećamo, Srbija je tako postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi rusku vakcinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.