CURE DETALJI VJEŽBE

Rakete Vojske Srbije letjele iznad puta i štala na Pešteru

Na poligonu „Pešter“ kod Sjenice održana je prije tri dana združena taktička vježba s bojevim gađanjem pod imenom „Munjeviti udar 2021“, u prisustvu državnog i vojnog vrha Srbije, diplomatskog kora i komandanta KFOR-a na Kosovu

Tenkovi na poligonu. Nova.rs

Ad. A. / Nova.rs

1.7.2021

Snimak sa vojne vježbe, koja je održana prije tri dana na Pešteru, a do kojeg je došao portal Nova.rs, najbolje pokazuje koliko je čitava manifestacija bila "sigurna" po učesnike i okolinu, ali i zašto su vojni analitičari rekli da je vojska u svemu ovome zloupotrijebljena u cilju promoviranja trgovaca oružjem, prenosi Nova.rs.

Pitanje sigurnosti čitave ove operacije pokrenuto je i prije njenog održavanja, a da ništa nije proteklo onako kako propisuju zakoni i pravila Vojske Srbije, posumnjalo se nakon vijesti o smrti pripadnika VS Dejana Stojkovića, koji je preminuo tokom pripreme za vježbu.

Na poligonu „Pešter“ kod Sjenice održana je prije tri dana združena taktička vježba s bojevim gađanjem pod imenom „Munjeviti udar 2021“, u prisustvu državnog i vojnog vrha Srbije, diplomatskog kora i komandanta KFOR-a na Kosovu.


Ugroženo lokalno stanovništvo

Vježbu su izvele jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, uz upotrebu tenkova, borbenih vozila i artiljerijskih sistema.

Vojna vježba je još prije izvođenja izazvala brojne diskusije i kontroverze u javnosti o razlozima zbog kojih se ovakva manifestacija uopšte održava, a govorilo se i o sigurnosti učesnika, lokalnog stanovništva i njihove imovine.

Državni vrh ubjeđivao je javnost da će se sve obaviti po protokolima i da javnost, a posebno mještane koje su morali da evakuiraju, ne treba da budu zabrinuti zbog ispaljivanja projektila.

Da sve ipak nije bilo na zavidnom nivou što se tiče sigurnosti može se vidjeti i na snimku do kojeg je došao portal Nova.rs, a na kojem se jasno vidi da projektili lete iznad puteva na kom je bilo vozila, kao i u blizini objekata, štala i stoke.

Stručna javnost i vojni analitičari odmah su ocijenili da je ovakav performans zloupotreba vojske u političke svrhe i da je imala za cilj da promoviše „trgovce oružjem“ a ne spremnost vojnih snaga.

Smrt vojnika Dejana Stojkovića, koji je prema zvaničnoj verziji, preminuo tokom priprema za vojnu vježbu, održanu prije tri dana na Pešteru, pokrenula je lavinu komentara i pitanja da li je Vojska prilikom vježbe ispoštovala sve sigurnosne procedure.

Situaciju je dodatno zakomplikovao bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš koji je tvrdio da je javnost obmanuta, te da je Stojković preminuo krivicom svojih pretpostavljenih koji nisu ispoštovali sve procedure. Naime, u njegovom oklopnom vozilu aktivirao se protivpožarni sistem zbog tropskih vrućina koje su taj dan zabilježene u cijeloj Srbiji.


Nisu generali komandovali

-Ovo nije bio jedini incident na ovoj takozvanoj vježbi koji je ugrozio sigurnost učesnika, ali je zato odnio jedan život. Tokom izvođenja vježbe narušena su sva propisana pravila tako da je vojni analitičar Aleksandar Radić bio apsolutno u pravu kada je rekao da je u svemu ovome zloupotrijebljena vojska i njeni resursi zarad promocija trgovaca oružjem - kazao je za portal Nova.rs izvor iz Vojske Srbije.

On je dodao da su vojne vježbe kruna obuke i da se unaprijed planiraju kako u budžetu, tako i prema programu aktivnosti jedinica Vojske.

-Svaka vježba ima taktičku situaciju i strogo je zabranjen svaki vid improvizacije ili upotrebe sredstava borbene tehnike ili oružja koje nije u formaciji i sa kojim pripadnici vojske nisu izveli obuku. Svega toga je bilo na pretek. Nisu komandovali generali, već pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović i sve to je dovelo do smrti našeg kolege Dejana Stojkovića - kazao je izvor Nove.rs.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.